Tek.no

Nyhet

Så enkelt kan du strømme spillene fra PC-en til stua

Et godt argument mot spillkonsoller.

Niklas Plikk, Tek.no
16 Aug 2018 06:02

Skal du ha den beste spillytelsen er det PC-en som gjelder. Uansett hvor langt spillkonsoller har kommet, eller hvor kraftige de er, vil de alltid kunne bli forbikjørt av PC-er med konstant utbyttbare komponenter. Vi var for eksempel imponerte over ytelsen til Xbox One X da vi testet den, men selv med den måtte man velge: Enten 4K-oppløsning eller en oppdateringsfrekvens på 60 bilder i sekundet.

PC-er er kompromissløse, i hvert fall hvis du putter nok penger inn i maskinen din. Ulempen er at du blir låst til kontorstolen din, når du heller kanskje ville ha lagt deg tilbake i sofaen for litt mer avslappende spilling.

Her kommer en tjeneste som Steam Link inn.

Steam Link er en liten boks du kan koble til TV-en for å strømme innhold fra PC-en direkte til stuen din. Det er imidlertid ikke det vi skal teste i dag. For Steam Link har også kommet i app-format til en rekke forskjellige plattformer, deriblant en håndfull Android-TV-bokser og noen TV-er. Vi har prøvd Steam Link-appen på Samsungs nye TV-er, som hopper over behovet for en separat boks, og heller lar deg spille PC-spill på TV-en uten noe ekstra utstyr.

Appen ble lansert for omtrent ett år siden, så heller ikke dette er helt nytt. Men følg med likevel, for selv en ett år gammel tjeneste kan by på mye moro.

Før du setter igang

For å kunne strømme spillene dine fra PC-en til TV-en via Steam Link er det to åpenbare ting du må ha:

 • En spill-PC med Steam installert
 • En Samsung-TV fra 2016 eller nyere

2016-modellene fra Samsung har bare støtte for 1080p-oppløsning, mens 2017- og 2018-modellene kan strømme innhold i 4K-oppløsning. Dette til tross for at 2016-modellene kan vise annet 4K-innhold uten problemer, så her virker det som Samsung har satt opp en ganske kunstig begrensning for å håpe at flere kjøper deres nyere modeller. Vi har testet tjenesten på en KS7005-modell fra 2016, som altså bare støtter 1080p-oppløsning.

Hvis du har de to essensielle komponentene over, en PC og en TV, er du nesten i mål. Men du kommer lenger hvis du en eller flere av følgende ting:

 • Trådløs tastatur og mus
 • En Xbox 360-kontroller (trådløs eller trådet)
 • Eller en Xbox One-kontroller (bare trådet er støttet)
 • Logitech F510- eller F710-kontroller

Legg merke til at det ikke er støtte for trådløs Xbox One-kontroller, noe som er ganske irriterende.

Slik kommer du igang

Du må koble til et tastatur og mus, eller en spillkontroller, til TV-en før du får gå videre i Steam Link-installasjonen.

På PC-en:

 • Skru på Steam. Det er alt.

På TV-en:

 • På hjem-menyen – Gå til «Apps»
 • Søk etter Steamlink og last ned appen
 • Åpne appen
 • Koble til tastatur/mus eller kontroller
 • La appen søke etter kompatible Steam-bibliotek på det lokale nettverket, og huk av for riktig PC når du blir spurt

Etter at du verifiserer på PC-en at du faktisk vil koble Steam-klienten din med en Steamlink-app, er du klar for å komme igang!

Steam Link-appen tar en liten sjekk av tilkoblingen mellom TV-en og PC-en før den setter igang.
Niklas Plikk, Tek.no

Hvordan fungerer det i praksis?

Selv om Rayman krever litt nøyaktighet når du hopper, gikk det smertefritt å spille det via Steam Link.

Vi prøvde med et par forskjellige spill, som plattformspillet Rayman: Origins, actionspillet Tomb Raider, skytespillet CS:Go og MOBA-spillet DOTA 2. Alt sammen ble testet med tastatur og mus, koblet til via USB. Vi testet både med trådløst og trådet nettilkobling. Vår anbefaling er helt klart at du bør bruke trådet tilkobling hvis du har mulighet, hvor både TV-en og PC-en er koblet til med Ethernet. Likevel, det fungerer greit med trådløst nett også.

Tomb Raider koster under 30 kroner på Steam. Sånne priser finner man sjeldent på konsollmarkedet. Det alene kan gjøre Steam Link til et bedre alternativ enn en spillkonsoll i stua.

Den åpenbare ulempen med å styre et spill som blir strømmet fra ett sted til et annet, selv om det er på samme lokale nettverk, er forsinkelse mellom det du ser på skjermen, og det du prøver å gjøre med kontrolleren. Så for å svare på det viktigste spørsmålet først: Ja, det er forsinkelse, og det er merkbart mer forsinkelse i spillingen enn hvis du hadde spilt det direkte på PC-en.

Men, opplevelsen blir ganske god til tross for begrensningene. Det kommer imidlertid mye an på hva slags spill du spiller.

I Rayman: Origins, et ganske tilgivende plattformspill, var det for eksempel ikke noe som helst problem å spille. Vi klarte fint å navigere oss rundt i spillet, hoppe til plattformene vi ville, og slå ned fiendene, uten at det føltes noe annerledes ut enn det hadde gjort direkte på PC-en.

Det samme gjelder spill som Tomb Raider. Ganske enkel styring og mange forhåndsprogrammerte sekvenser gjør at det såvidt er merkbart med noen forsinkelse i kontrollerne.

Det er imidlertid i spill som Counter Strike, hvor hvert eneste millisekund teller og siktet på være helt perfekt, hvor du umiddelbart føler at du spiller med et handicap. Dette er nok også spillet som er mest kjent for å være mest avhengig av tilnærmet null forsinkelse, både i nettforbindelse og skjermoppdatering, så det skulle vel bare mangle at strømming via hjemmenettet skulle komme til kort.

Vi opplevde imidlertid det samme i DOTA 2, som også er avhengig av «tight» styring.

Et par veldig irriterende problemer

DOTA 2 var umulig å spille, ettersom musepekeren var helt usynlig.

Stort sett gikk det smertefritt å strømme spill fra PC-en til TV-en, men det var to problemer som potensielt kan ødelegge spillopplevelsen.

Det mest irriterende var mangelen på en synlig musepeker i tre forskjellige spill vi prøvde. I Tomb Raider, DOTA 2 og CS:Go ble musepekeren usynlig når vi navigerte oss rundt i menyer. I Tomb Raider fungerte det fint å flytte seg rundt i menyene med piltastene, og så fort spillet var igang var ting som det skulle. I CS:Go fungerte det også så fort vi var inne i en kamp, men fortsatte å være usynlig i menyer. I DOTA 2 fortsatte musepekeren å være usynlig selv når vi spilte kamper, noe som gjorde det tilnærmet umulig å spille. På PC-en spillet blir strømmet fra var det mulig å se musepekeren, men ikke på TV-en.

Vi googlet naturligvis etter løsninger, og det virker som dette er noe som har rammet veldig mange med Steam Link i flere år, men likevel er det tilsynelatende ikke noen god løsning. Har du tenkt å bruke en Xbox-kontroller for å styre spillene vil ikke dette være et problem for deg.

Et annet problem, som også bare rammer de med mus og tastatur, var tidvise problemer med såkalte «sticky» taster. Altså at et knappetrykk ble registrert av maskinen som holdt inne, selv om den var sluppet for lengst. Det løste seg ved å trykke på knappen igjen, så maskinen forstod at vi ikke lenger trykket på knappen, men det var ganske irriterende når det skjedde.

Vi opplevde også ved to forskjellige tidspunkter at lyden ikke fungerte. Dette problemet løste seg imidlertid tilsynelatende av seg selv etterhvert.

Les også: Vi testet «Steam In Home Streaming» tilbake i 2014 også »

Oppsummering

Steam Link-spilling mellom PC-en og en Samsung-TV fungerte egentlig ganske bra. Det var overraskende enkelt og raskt å sette opp, og i flere av spillene vi prøvde var ikke forsinkelsen mellom kontroller, PC og TV noe som irritererte oss.

Hvis du har tenkt å bruke en håndholdt kontroller for å spille er det svært lite å utsette på systemet. Vi hadde et par problemer med at lyden forsvant fra spillet, men bortsett fra det gikk det greit. Med tastatur og mus ble det imidlertid et par ekstra problemer. Taster som hang seg opp og total mangel på musepeker i spill kan gjøre det veldig problematisk for mange. Men hvis du allerede har en Samsung TV-hjemme er det bare å laste ned Steam Link-appen og prøve deg fram!

Det er helt gratis, og det kan gi nytt liv til mange av PC-spillene dine. Ikke minst på grunn av de lave prisene du ofte finner på Steam sammenlignet med prisene på konsollspill.

Steam Link ble neeesten også tilgjengelig til Apple TV:
Apple vil ikke ha noe av Steam-strømming på iOS-plattformen

Les også
Si farvel til Steam Link
Les også
Racing-spillet for de som tror de hater bilspill
annonse

Les også