Nyhet

USA forlenger forbudet mot Huawei

For omtrent ett år siden havnet den kinesiske mobiltelefonprodusenten Huawei på en «svarteliste» tilhørende det amerikanske handelsdepartementet. Firmaer på denne lista utgjør ifølge USAs myndigheter en nasjonal sikkerhetsrisiko, og får derfor ikke gjøre forretninger med amerikanske selskaper.

Nå har president Trump forlenget listas levetid med ett år, altså frem til mai måned i 2021, melder Reuters.

Ved siden av å stikke kjepper i hjulene for Huawei, har denne såkalte «International Emergency Economic Powers Act» også sperret for blant annet ZTE.

Det betyr likevel ikke at det er en helt lufttett sperre mellom de kinesiske telekomprodusentene og amerikanske selskaper. Det har stadig blitt utstedt midlertidige lisenser for noen bedrifter, og det forventes at dette også fortsetter i tiden fremover.

Android, men ikke Google

For deg som lengter etter en ny Huawei-mobil med Google-apper inkludert, betyr det dog at det ikke er noe lys i tunnelen sånn rent umiddelbart.

Les også
Huawei P40 Pro: Den beste mobilen på markedet, bortsett fra én enorm mangel

Etter at Huawei havnet på den nevnte lista, har nemlig selskapets nye mobiltelefoner måtte klare seg uten apper fra Google – inkludert appbutikken Google Play. Det gjør ikke mobilen håpløs å bruke, men det kan fort gjøre det hele litt mer omstendelig.

At Huaweis mobiler i det hele tatt får kjøre Android forklares med at de benytter seg av en variant av operativsystemet som er basert på åpen kildekode: Android Open Source Project.

Et smutthull

I et forsøk på å komme rundt forbudet, ser det ut til at Huawei nå spekulerer i å utnytte et smutthull som sier at de fremdeles kan selge produkter som ble sluppet før de ble svartelistet.

I Tyskland ser det i hvert fall ut til at vi får en Huawei P30 Pro «New Edition» med Android 10 innabords, og den skal da være i salg fra 1. juni.

Oppdatert: Ifølge Huawei Norge virker det som om P30 Pro New Edition også vil finne veien til Norske butikkhyller. Vi får komme tilbake med detaljer rundt dette ved en senere anledning.

Les også
Google advarer nye Huawei-eiere: – Ikke installer appene våre
annonse