Til hovedinnhold

Donald Trump: – Apple nekter å hjelpe oss med å ta forbrytere

Twitter-utbrudd fra USAs president med bakgrunn i krypteringen på iPhoner.

USAs president Donald Trump fyrer løs på Twitter mot Apple.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Onsdag tok USAs president Donald Trump til Twitter for å uttrykke frustrasjon over Apples motvilje til å låse opp iPhoner brukt av kriminelle tiltalt for alvorlige lovbrudd. Det melder blant annet MacRumors.

Twitter-meldingen mer enn antyder at Trump mener han og USAs myndigheter har brukt altfor mye godvilje på å bedre handelsforholdene for Apple, og får lite igjen for innsatsen.

Her kan du se hele meldingen:

USA, Storbritannia, New Zealand, Australia og Canada har over lengre tid forsøkt å få Apple til å putte bakdører og andre mekanismer i produktene sine for å kunne hente ut opplysninger selv om en enhet skulle være låst – hittil uten å lykkes.

Apple har imidlertid vært svært motvillige til å gjøre mye for å gjøre det lettere å komme gjennom krypteringen på sine telefoner, uavhengig av om telefonene inneholder avgjørende bevis for kriminelle handlinger.

Trumps utbrudd kommer i kjølvannet av et konkret tilfelle der amerikanske myndigheter ba om innsyn i to iPhoner tilhørende Mohammed Saeed Alshamrani, som skjøt og drepte tre amerikanske soldater og såret åtte andre i desember i fjor.

Har fått tilgang til iCloud-data, men ikke til selve telefonene

Myndigheter vil gjerne gjennom denne låsen; det tillater ikke Apple.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Myndighetene har riktignok fått tilgang til Alshamranis iCloud-data, men Apple nekter å gi dem tilgang til å låse opp telefonene – en iPhone 5 og en iPhone 7. Selskapet sendte i etterkant av angrepet ut en offisiell pressemelding der de forklarte sikkerhetssituasjonen fra sitt synspunkt, og det var denne uttalelsen som fikk Trump til å ta til Twitter.

I meldingen skriver Apple blant annet følgende (oversatt fra engelsk):

– Vi avviser påstanden om at Apple ikke har bistått substansielt i etterforskningen av angrepet. (...) Myndighetenes forespørsler om innsyn ble besvart innen få timer, og flere gigabyte med informasjon ble overlevert.

Samtidig skriver selskapet også at det aldri har vært snakk om egne bakveier for «de snille folka»:

– Vi har alltid fremholdt at det ikke finnes noe slikt som en bakdør kun for «the good guys». Bakdører kan også misbrukes av de som truer vår nasjonale sikkerhet og datasikkerheten til våre kunder. (...) Vi føler sterkt at kryptering er essensielt for å beskytte både landet vårt og våre brukeres data, avslutter Apple.

Dette er, som tidligere nevnt, en debatt som har pågått lenge, og Trumps utbrudd kommer altså ikke ut av ingenting.

Dersom myndigheter verden over får det som de vil, kan det imidlertid bli slutt på at selskaper kan nekte å gi innsyn. Dette er allerede foreslått i USA, og her i Norge har vi allerede en lov som sikrer at du er nødt til å låse opp telefonen din med biometri dersom politiet krever det.

annonse