Nyhet

Se Nokias første GSM-mobil

"Hva er lite, mobilt og hører hjemme i hele Europa?"
Den får plass i hånda, denne digitale telefonen i lommeformat. Den veier bare 475 gram, og tas med over hele Europa. (Klikk for større foto)

I dag er det akkurat 15 år siden verdens første masseprodserte håndholdte GSM-telefon så dagens lys. Det var Nokia som hadde æren av å starte festen med sin modell 1011. Modellnavnet kom av lanseringsdatoen, 10. november.

90 minutter taletid

I en artikkel fra 1992 som omtaler den nye telefonen kan man lese at telefonen tilbyr 90 minutter taletid, og at telefonens meny kan vises på ti språk. I tillegg har telefonen toveis SMS-sending, og en minnekapasitet på 99 telefonnumre.

1011 var en stor plugg av en telefon som veide et knapt halvkilo. Skjermen kunne vise to tekstlinjer, og ingen grafikk. På et fulladet batteri av typen NiCd klarte telefonen inntil 12 timer hviletid.

Da Nokia lanserte 1011 spådde de at 80 prosent av alle solgte GSM-telefoner ville være håndholdte innen to år. Hvorvidt de fikk rett er vi ikke sikre på.

1011 var imidlertid ikke den første GSM-telefonen. Nokia leverte nemlig telefoner til testing av GSM-nettene til finske Radiolinja og Orange i Storbritannia i 1991.

Ingen Nokia Tune

Nokias første mobiltelefon hadde for øvrig ikke den velkjente "Nokia tune" som ringetone. Den så dagens lys først i 1994, da under navnet "Grand valse". Og mens vi er inne på digresjoner, kan vi nevne at "Nokia tune" mer eller mindre er stjålet fra den spanske komponisten Francisco Tárregas stykke, som heter nettopp "Gran vals". Les mer om Nokia tune på Wikipedia »

I 1998 - året etter de introduserte spillet Snake på sine mobiltelefoner, ble Nokia verdens største mobilprodusent. Den statusen har de beholdt frem til i dag.

Nokia Corporation ble for øvrig grunnlagt i 1967, men selskapet har historie tilbake til 1865, da de drev innen trevirke. I 1967 drev Nokia med trevirke, gummiproduksjon og telefonkabler. Navnet Nokia kommer av Nokianvirta-elven i Finnland.

(Kilder: Wikipedia.org, Reghardware.co.uk, Nokia.com, Findarticles.com)

Les også
Slik blir nye N-Gage
Les også
Nokia 6500 Classic i butikken
Les også
Se Nokias iPhone
annonse