Til hovedinnhold

Lader du mobilen ofte?

Bruker du mobiltelefonen din mye, og fortviler over at du må lade batteriet ofte? Det skal ofte ikke så mye til for at du skal slippe å sette mobilen til lading hele tiden. I denne delen av mobilskolen gir vi deg en noen tips til hvordan du kan minske antallet ladinger av mobilen din.

Slik ser de fleste av dagens mobilbatterier ut. (Foto: Silje Gomnæs)

Lad riktig

Siden mobilprodusentene gikk over til dagens Li-Ion-batterier, har det svirret mange myter om hva som er riktig lading av et mobilbatteri. Mens noen insisterer på at batteriet får høyere kapasitet av å lades 18 timer den første ladingen, mener andre at batteriet må være helt tomt før du lader det på nytt.

Sannheten er at du kan la mobilen stå på lading så lenge det passer deg. Dagens batterier tar ingen skade av "kladdlading", snarere tvert imot. Det er heller ingen grunn til å lade batteriet ekstra lenge de første ladingene. Når batteriet er fulladet slutter det å lades opp uansett om du lar kontakten stå i eller ikke.

Les mer om lading av mobilen din »

Animerte bakgrunnsbilder trekker mer strøm enn statiske bilder. (Foto: Silje Gomnæs)

Skru av underholdningen

Liker du animerte skjermsparere og bakgrunnsbilder, bør du vite at også disse trekker strøm fra telefonens batteri. Skru derfor av skjermspareren, slik at telefonens skjerm går helt i svart når du ikke bruker den. Vil du være ekstra strømbesparende, kan du også velge deg et statisk bakgrunnsbilde til telefonen fremfor et animert.

Du kan også spare strøm på å skru ned lysstyrken på skjermen din. Dette gjør du i instillingene for skjermegenskapene på telefonen din.

Du kan også forkort tiden fra du slutter å bruke telefonen til skjermspareren aktiveres eller telefonens skjerm eventuelt slås helt av. Ved å forkorte denne tiden på mobilen din, hindrer du at telefonen lar skjermen lyse unødvendig lenge når du ikke bruker den.

Hvordan du endrer dette finner du ut ved å lese bruksanvisningen til mobilen din.

Skift fra dobbeltmodus til GSM-modus for å spare strøm. (Foto: Silje Gomnæs)

Skru av 3G og Bluetooth

Har du en telefon med 3G-støtte, kan du spare strøm ved å skru av 3G. Da får du ikke surfet like fort på nettet, men til gjengjeld kan du sannsynligvis legge til minst én dag ekstra før du må lade mobilen igjen. Bruk derfor telefonen i GSM-modus i stedet for 3G-modus når du ikke har spesielt behov for 3G.

Har du Bluetooth aktivert på mobiltelefonen hele tiden, kan også dette føre til at du må lade mobiltelefonen ofte. Tipset er derfor det samme som med 3G: aktivér Bluetooth når du har bruk for det, og ha funksjonen slått av ellers.

Instillingene for hvordan du styrer 3G- og Bluetooth-funksjonen, finner du i mappen for tilkobling på telefonen din.

Wi-fi er verstingen

Hva angår strømsluk, er 3G ingenting sammenliknet med Wi-fi. Bruker du Wi-fi på mobilen tømmes batteriet fort. Pass derfor på å deaktivere Wi-fi-funksjonen når du ikke bruker den. Da bruker ikke telefonen masse strøm på å holde seg oppkoblet til den trådløse sonen du er i.

Du kan enkelt aktivere og deaktivere Wi-fi på telefonen din ved å gå inn i de samme innstillingene som for 3G og Bluetooth.

Dårlig dekning suger strøm

Skal du på fjellet eller andre områder hvor du oppdager at dekningen er dårlig, kan du rett og slett spare mye strøm på å slå av mobilen når du vet du ikke trenger den. Telefonen bruker mye strøm på å prøve å få signaler.

Mobilen bruker også mye strøm når du signalet er dårlig inne i huset ditt. Jo dårligere dekning mobilen har, jo mer strøm bruker den. Derfor kan du spare mye strøm ved å for eksempel legge mobilen i vinduskarmen for å oppnå bedre dekning. Dette gjelder spesielt for 3G-mobiler. 3G-signalene har nemlig vanskeligere for å gjennomtrenge vegger enn vanlige GSM-signaler, og dekningen kan fort bli dårlig innendørs.

Dropp programmer i bakgrunnen

Hvis du har en smarttelefon, har du muligheten til å kjøre flere programmer samtidig og ha de gående i bakgrunnen hele tiden. Dette kan være praktisk, men jo flere programmer du har kjørende på en gang, jo mer krefter bruker mobilen på å holde tritt.

Har du musikkspiller på mobilen, bruker du kanskje ofte telefonen som erstatning for en egen musikkspiller. Mobilen bruker en del strøm på å ha en musikkspiller gående, uansett om du bruker telefonen til andre ting samtidig eller bare hører på musikk. Er du veldig opptatt av å ha lang batteritid på mobilen, kan en egen dedikert musikkspiller være løsningen.

Å laste ned forsiden til VG krever krefter og strøm av mobilen din. (Foto: Silje Gomnæs)

Surfing

Å surfe på nettet krever mye strøm av mobilen din. For det første skal nettleseren kjøre, og for det andre må telefonen laste ned en mengde data fra nettsidene. Er du glad i lang batteritid på mobilen, er rådet enkelt: Surf mindre.

Må du surfe, kan du passe på å bruke dedikerte mobilportaler så ofte som mulig. Disse inneholder ofte mindre datamengder og bilder, noe som betyr mindre arbeid for mobilen din. Du kan også velge å deaktivere visning av bilder, noe som vil gjøre jobben langt enklere og mindre strømkrevende for telefonen din.

Deaktivering av bilder gjør du i instillingene til nettleseren din.

Mobilen trives best på innerlomma. (Foto: Istockphoto / Sami Suni)

Smart oppbevaring

Visste du at temperaturer har betydning for hvor lenge batteriet i mobilen din holder ut? Det er nemlig slik at batterier tømmes fortere i lavetemperaturer.

Er du ute og går om vinteren, bør du derfor oppbefare mobilen i innelomma på jakka eller et annet lunt sted.

annonse