Til hovedinnhold

Android 2.2 er lansert

Googles I/O-konferanse er i gang. Det har en stund vært forventet at neste generasjon Android ville bli lansert her, og forventningene har nå slått til. Android 2.2 er nå vist frem offisielt for første gang.

Den nye versjonen kommer med flere nyheter under panseret. Det har gått rykter om automatisk oppdatering av installerte applikasjoner. Disse har vist seg å stemme. I tillegg kan man nå installere applikasjoner på telefonen helt uten å ta i den.

Ved hjelp av en internettvisning av Android Market skal det bli mulig å velge applikasjoner for installering. Disse applikasjonene blir dermed umiddelbart lastet ned og installert på Android-enheten tilknyttet brukerkontoen.

Betydelig raskere applikasjonskjøring

Hastighetsøkninger av det ramsalte slaget har også vært omtalt før slippet. Det dreier seg om den såkalte Dalvik Virtual Machine, en såkalt "just in time"-kompilator. Programvare man laster ned fra Android Market kjøres i Dalvik VM.

Det den gjør er å fortløpende oversette kode som er skrevet med vanlige bokstaver og tall til kode som passer maskinvaren i telefonen. Denne oversettingen skal nå foregå to til fem ganger raskere enn tidligere.

Behovet for å reinstallere alt ved bytting av Android-enheter har irritert en del brukere. Nå kan utviklere legge inn støtte for fullstendig installasjon på minnekort i applikasjonene sine. Dermed åpnes det for at man i fremtiden kun behøver å flytte et minnekort for å ta med seg applikasjoner og innstillinger til en ny telefon.

Nyheter i nettleseren

Vesentlig raskere kjøring av Javascript i nettleseren har nå blitt mulig. Javascript er en viktig del av såkalt Web 2.0-funksjonalitet, og blant annet tjenestene Gmail og Facebook er tungt lastet med denne typen kode. I den nye nettleseren skal Javascript gå to til tre ganger raskere enn før - og i en sammenlikning skal koden ha kjørt vesentlig raskere på Nexus One med Android 2.2 enn på Apples Ipad.

Av andre nyheter i nettleseren er at nettsider nå kan få full tilgang på telefonens sensorer gjennom HTML5. Dette har så langt vært brukt til å gi Google-søk lokal tilknytning ved hjelp av GPS-en. Nå kan også akselerometeret og kameraet brukes av nettapplikasjoner. Med andre ord kan man nå få muligheten til å kjøre utvidet virkelighet rett i nettleseren.

Flash og SDK

Støtte for Flash 10.1 har allerede blitt behørig omtalt, og som annonsert har Android 2.2 støtte for Adobes standard for såkalt rikt innhold på nett.

Utviklerverktøyet (SDK-en) er tilgjengelig for utviklere fra i dag. Det er foreløpig uvisst hvilke enheter som vil bli sluppet med Android 2.2 forhåndsinstallert. Enheter med helt ren Android-installasjon vil sannsynligvis stå først i køen til oppgradering. HTC skal på sin side ha sagt at enheter produsert i 2010 mest sannsynlig vil bli oppgradert.

(Kilde: phandroid.com)

annonse