Tek.no

Nyhet

Får søvnproblemer av mobilen

Yngre mennesker blir søvnløs av mobilbruk, ifølge en undersøkelse. (Foto: Istockphoto / Sharon Dominick)
10 Juni 2008 05:00

Tenåringer som bruker mobiltelefonen ofte blir stresset, viser en ny undersøkelse. De opplever ofte søvnløshet og får ikke til å hvile.

Dette er funn som har blitt presentert på sammenkomsten "Sleep 2008", som er det 22. årlige treffpunktet for profesjonelle selskap og foreninger som jobber med søvn.

Liten undersøkelse

Undersøkelsen har omfattet 21 personer uten søvnproblemer, på mellom 14 og 20 år. Disse personene ble delt opp i to forskjellige grupper der den ene gruppen ble bedt om å sende fem tekstmeldinger og ringe fem samtaler om dagen, mens den andre gruppen skulle sende 15 tekstmeldinger og gjøre 15 telefonsamtaler.

Deretter ble gruppene spurt en rekke spørsmål om søvn og livsstil. Forskjellen mellom de to gruppene skal ha vært graverende, og de som brukte telefonen mest lidet i større grad av søvnløshet og mangel på hvile.

Dette er en forholdsvis liten undersøkelse, med bare 21 forsøkspersoner. Forhåpentligvis vil det forskes mer på området slik at det er mulig å få mer håndfaste resultater.

GSM-båndet kan forstyrre hjernen

Tidligere har også en undersøkelse gjort av forskere vist at mobilstråling kan forstyrre nattesøvnen. Her er resultatet at søvnrelaterte soner i hjernen påvirkes av stråling på 884 MHz som er nærliggende frekvensen i ett av GSM-båndene som brukes til mobiltelefoni, på 900 MHz. Dette kan forstyrre nattesøvnen, spesielt om du snakker i mobilen rett før du legger deg til å sove.

Dersom du bruker 3G når du snakker i telefonen kommer du lengst unna denne frekvensen, siden 3G i dag går på 2100 MHz.

Les om forskningsresultatene »

På en annen side blir du aldri så stresset som når du mister mobilen. Halvparten blir engstelig om de mister mobilen, kontantkortet går tomt eller mobilen er tom for strøm. Symptomene kan visst sammenlignes med å gå til tannlegen, starte i ny jobb eller å gifte seg, ifølge teleanalytikere. Og engsteligheten har fått et navn: "nomofob"

Les mer om nomofobi »

Kilder: (Vnunet)

Les også
Hvorfor virker den ikke?
Les også
Her er strålingsverstingene
Les også
Lover 30 % lenger batterilevetid
Les også
Mobilen stjeler nattesøvnen din
Les også
Mobilen din er skitnere enn doen
annonse

Les også