Til hovedinnhold

Bluetooth blir kjappere

Amobil/Barcelona: På en heftig pressekonferanse søndag kveld på Mobile World Congress i Barcelona lanserte Samsung mobilen Wave.

Vi var der - les mer om Wave her

Wave stiller med unik teknologi på flere fronter. En av nyhetene var Bluetooth 3.0 Samsung Wave er nemlig verdens første mobiletelefon med Bluetooth 3.0.

Utvokst blåtann

Mye har skjedd siden to svenske Ericsson-ansatte pønsket ut Bluetooth-standarden i 1994. Den ustabile første versjonen er byttet ut med nyere varianter, og de fleste mobiltelfefoner har i dag Bluetooth i versjon 2.0 eller 2.1.

Sannsynligheten er stor for at du har brukt et trådløst hodesett sammen med mobiltelefonen din, og da er det nettopp Bluetooth, eller blåtann som det kalles på folkemunne, som gjør det mulig. Videre kan du overføre data trådløst til andre mobiler eller til en PC med Bluetooth.

Les mer om Bluetooth-standarden her

Den gang port for infrarød overføring var noe av det hotteste du kunne ha på mobiltelefonen din, var Bluetooth en nærmest revolusjonerende nyhet. Nå trengte du ikke lenger legge mobilene inntil hverandre i fullstendig ro når du skulle overføre data, men kunne sågar ha mobilen i lommen uten at forbindelsen ble brutt. Ikke minst gjorde Bluetooth at trådløse håndfrienheter etterhvert dukket opp i butikken.

Kjapp - Kjappere - Kjappest

Å kalle dagens Bluetooth-standarder for kjappe er kanskje å ta i, så treg - mindre treg - akseptabel er kanskje en bedre beskrivelse av overføringshastigheten til Bluetooth.

Nettopp kjappere dataoverføring er den største nyheten i versjon 3.0 av Bluetooth-standarden.

Dagens mobiltelefoner kan overføre data med inntil 3 Mbit/s, forutsatt at de støtter til nå siste versjon av Bluetooth, versjon 2.1+EDR. Med Bluetooth 3.0 får vi intet mindre enn nesten en ti-dobling av hastigheten. Versjon 3.0 + HS (High speed) kan nemlig overføre data i inntil 24 Mbit/s.

Det er nesten fire år siden vi skrev om muligheten for å bruke Bluetooth til strømme film og musikk til stereoanlegget ditt, men nå skal det altså snart være (teoretisk) mulig.

Hvordan er det mulig?

Det er teknologien Alternate MAC/PHY, bedre kjent som AMP, som gjør den raskere overføringshastighten mulig. Kort fortalt går dette ut på at Bluetooth-protokollen fortsatt brukes til å koble enheter sammen, men når større datamengder skal overføres byttes det til 802.11-protokollen. 802.11 er kjent fra blant annet trådløse nettverk, Wi-Fi, hvor denne standarden er sentral.

En annen fordel med dette utover den høyere hastigheten er at 802.11 bruker mindre strøm når det skal overføres mye data. I hvilemodus er det fortsatt den originale Bluetooth-standarden som brukes, og man kan da dra nytte av det lave strømforbruket som Bluetooth har for å holde en tilkobling ved like. I motsetning til hva det ble spekulert i, er det foreløpig kun 802.11 og ikke UWB - Ultra-wideband, som brukes for å oppnå den økte overføringshastigheten.

Utover dette er det et par andre nye finesser med versjon 3.0 som du sannsynligvis vil merke lite til. Blant annet er det skjedd en standardisering i hvordan størrelsen på krypteringsnøkkelen overføres. Dette er noe som brukes i den såkalte SIM Access Profile, som blant annet finnes i enkelte Bluetooth bilmonteringssett. Denne nyheten gjør at slike bilmonteringssett sannsynligvis blir flinkere til å snakke med forskjellige mobiltelefoner, slik at du slipper problemet i dag med at din mobiltelefon ikke passer sammen med Bluetooth håndfrianlegget i bilen.

I tillegg er det blitt mulig for en Bluetooth-enhet å sende protokolldata uten å sette opp en dedikert tilkobling først. Det er også gjort forbedringer i strømstyringen, blant annet er strømstyring i EDR-tillegget blitt nærmere spesifisert.

Da er det bare å vente til Wave dukker opp i butikkhyllene. I mellomtiden kan vi nevne at Bluetooth versjon 4.0 selvfølgelig er på planleggingsstadiet allerede.

Alle sakene fra Mobile World Congress finner du her »

annonse