Nyhet

Crays storsatsning på Opteron

Cray XT3 - Pittsburg Supercomputing Center

Cray planlegger er i ferd med å oppgradere superdatamaskinene XT3 og XD1 til XT4. Man tar altså teknologi fra begge disse systemene og putter det inn i et nytt monstersystem som skal baseres på AMD Opteron og HyperTransport. XT4-arkitekturen kommer til å bruke en SeaStar2-brikke for å akselere dataoverføringen.

Oppfølgeren til XT4 har fått kodenavnet "Baker" og denne kommer trolig til å støtte HyperTransport 3.0.

Cray eies nå av Tera Computing, som etter oppkjøpet byttet navn til førstnevnte siden dette er et godt kjent merkenavn. Selskapet har en ny generasjon systemer på teststadiet som skal takle opptil 8000 prosessorer. Cray har også et prosjekt utenom de overnevnte, kjent som "Black Widow", der man satser spesielt på signalanalyse og krypteringsteknologi. Sløret løftes av denne om ca. ett års tid.

Selskapet rapporteres å fiske etter økonomiske støtte gjennom DARPA-programmet fra amerikanske myndigheter. Dersom dette går i orden kommer man til å utvikle et system  med spesielle kompilatorer slik at man alltid har optimalisert kode for respektiv arkitektur. Cray konkurrerer med IBM og Sun Microsystems om disse pengene.

(Kilde: Cnet)

Les også
Stormaskin gir Unisys vitamininnsprøytning
Les også
IBM z/OS for Itanium kan bety patentbrudd
Les også
Itanium ned, Opteron opp
Les også
Blue Gene/L knuser egen rekord
Les også
Tyan satser på clustersystemer?
Les også
Blue Gene fortsatt på topp
Les også
Europas kraftigste datamaskin
Les også
96-noders maskin under skrivepulten
Les også
Cray vil kjøre dobbelkjerne-Opteron
Les også
Supermaskin med 13 TB minne
annonse