Tek.no

Nyhet

Styrtrike på ringetoner

Karin Aas
28 Juni 2005 01:11

De mer eller mindre irriterende ringetonene som piper uforskammet høyt når telefonen ringer har utviklet seg til å bli en milliardbutikk av dimensjoner. I følge markedsundersøkelsesbyrået Concect kjøpte vi ringetoner for hele 4 milliarder dollar på verdensbasis i fjor.

Produsenter av ringetoner tjener grovt på ungdommer som ønsker å sette et musikalsk preg på mobilen sin. Mens online nedlastingstjenester som Apple's iTunes tar litt under 7 kroner per sang, krever selgere av ringetoner hele to til tre ganger mer for bare 15 sekunder av samme sang.

Inntil nylig kunne de fleste mobiltelefoner ikke spille annet enn såkalte polyfoniske ringetoner som hørtes ut som ringeklokker. Nå kan derimot telefonen spille virkelige sanger av originale artister, noe som gjør at plateselskaper og artister kan ta seg bedre betalt.

Tjener millioner

Sony BMG sier at de tjener like mye på ringetoner som de gjør på nedlasting av musikk til datamaskinen. De tror ikke interessen for ringetoner eller musikk på mobiltelefonen vil avta i årene som kommer.

- Til syvende og sist tror vi mobiltelefonen blir førstevalget for å høre musikk mens man er på farten, sier Thomas Hesse fra Sony BMG.

Organisasjonen Ascap er ansvarlig for spillerettigheter og samler inn honorarer for komponister og utgivere av musikk. De sier at de 33 millionene de vil samle inn fra ringetoner i år allerede tilsvarer honorarer fra radiospilling, gratulasjonskort på internett og lignende til sammen.

Nå har en ringetone også funnet veien til hitlistene. Inspirert av en sådan herjer nå Crazy Frog hitlistene i Europa, og har danket ut blant annet Coldplay til vokalist Chris Martins store ergrelse. Martin har tidligere uttalt at han hadde spist den høylydte frosken om han hadde fått sjansen.

(Kilde: Reuters, Ringtonia)

Les også
Frosken erobrer verden
Les også
Jamba saksøkes
annonse

Les også