Til hovedinnhold

Full krise for europeisk GPS-system

EUs forsøk på å stable et eget navigasjonssystem, Galileo, på beina går ikke så bra. Prosjektet har nemlig store økonomiske vanskeligheter.

Galileo skulle egentlig være ferdig i 2008, med 30 satelitter svevende i verdensrommet. Men foreløpig er bare én satelitt skutt opp. Man regner med at satelitt nummer to vil være klar for oppskyting i løpet av året.

Opprinnelig var planen at en samling bedrifter, som EADS, Thales, Inmarsat og Alcatel-Lucent, skulle betale brorparten av kostnadene for Galileo-prosjektet. Men bedriftene klarer ikke å bli enige om hvordan prosjektet skal utføres, skriver BBC.

Selv om Galileo-prosjektet nå er i krise, ser det ikke ut som om EU-landene har planer om å stanse realiseringen for det. I stedet vil de at skattebetalerne skal finansiere en mye større del av prosjektet.

Folket må betale
Den opprinnelige planen var at EU-borgere skulle bidra med over 8 milliarder kroner. Og dette bare for de innledende fasene av prosjektet. Videre ville det koste 16 milliarder kroner å videreføre Galileo. Planen var at de private investorene ville betale mesteparten av de 16 milliardene.

Hva som blir løsningen på Galileo-problemene og hvem som skal betale hva er foreløpig uvisst. Den 16. mai vil Europa-kommisjonen presentere en ny plan for hvordan Europas eget navigasjonssystem skal bli virkelighet.

(Kilder: BBC)

Mer om
annonse