Til hovedinnhold

Apple vil tjene flesk på iPhone

Apple kan tjene mye på iPhone.

I følge en undersøkelse fra iSuppli, kommer Apple til å tjene svært godt på iPhone. Undersøkelsen har tatt for seg produksjonskostnadene til telefonen, og konkluderer med at Apple har en profitt på 50 prosent for hver solgte telefon.

Det betyr at Apple tjener rundt 1600 kroner på hver iPhone med 4 GB minne de selger, og nesten 2000 kroner for hver 8 GB-modell.

En liste over de antatte kostnadene finner du hos AppleInsider.com >

Kan være attraktive
Konklusjonen er at Apple kan være svært konkurransedyktig mot andre mobilprodusenter i markedet hvis de vil. Dersom salget går dårlig, har de nemlig mye å gå på, og kan lett senke prisene på iPhone for å tiltrekke nye kunder.

Fra før av har iSuppli regnet seg frem til at Apple har lignende fortjenestemarginer på produkter som iMac og iPod Nano. Men på grunn av sterk konkurranse i telefonmarkedet, er det trolig at Apple blir nødt til å senke fortjenesten på iPhone.

Kan slite i Europa
Priskutt kan se ut til å bli en nødvendighet, i følge en rapport fra analyseselskapet Gartner. Gartner mener nemlig at iPhone vil slite i Europa, siden den ikke har 3G. Selv om dette kanskje ikke er noe stort problem for mobilbrukerne, spår Gartner at mobiloperatørene er av en annen oppfatning.

De fleste operatørene i Europa har nemlig brukt store summer på å bygge ut sine 3G-nett, og vil derfor helst subsidiere 3G-telefoner. I motsetning til situasjonen i Norge, er det ellers i Europa som regel operatørene som bestemmer hvilke telefoner som skal selges i deres nett. Om de ikke ønsker iPhone, vil den derfor måtte kjøpes ulåst til fullpris.

Bra salg i USA?
Gartner tror imidlertid at iPhone vil gjøre det godt i USA, siden Apple har avtale med Cingular, som er landets største mobiloperatør.

Apples iPhone kommer ikke til Asia før 2008, og om den fortsatt har det som skal til for å være attraktiv der om ett år, gjenstår å se. Det som i alle fall er klart allerede nå, er at japanerne ler godt av iPhone.

(Kilder: Appleinsider.com, Digi.no)

annonse