Nyhet

Ikke surf deg i prisfella

(Foto: Istockphoto/Peepo)

Med en 3G-telefon surfer du omtrent halvparten så raskt som med en billig bredbåndslinje, og EDGE ligger ikke langt bak. I tillegg har HSDPA – som gir deg enda høyere hastigheter – blitt lansert i Oslo, og kommer etterhvert også til resten av landet.

Etterhvert som internettlinjene i mobilnettverket har blitt raskere og raskere, bruker stadig flere mobiltelefonen til å surfe med. Enten ved å åpne nettsider i telefonens egen nettleser, eller ved å koble en bærbar datamaskin til mobilen.

Grisedyrt
Det du bør ha i bakhodet er at høyere hastigheter betyr økt datatrafikk, noe som slett ikke er billig.

Den siste tiden har det dukket opp stadig flere abonnement som omtrent gir deg gratis mobiltelefoni. Det kan derimot smelle høyt når regningen kommer dersom du ikke begrenser internettbruken.

Et eksempel er Ipea Nemesis, som lar deg ringe 110 minutter og sende 80 tekstmeldinger hver måned uten å betale. For godt til å være sant? Ja, dersom du surfer mye på nettet med telefonen. Da koster det 13 kroner per MB. Du kan altså fort få høyere mobilregninger enn noensinne bare ved å pløye gjennom en håndfull bildegallerier.

Hvordan unngår jeg store regninger?
For å begrense kostnadene når du surfer med mobiltelefonen, er det viktig å holde orden på hvor mye datatrafikk du genererer. De aller fleste mobiltelefoner har en loggfunksjon som lar deg sjekke hvor mye data du har sendt og mottatt. Så lenge du vet hva operatøren din belaster deg per MB, og holder kontroll på forbruket, slipper du ubehagelige overraskelser.

Noe som er verdt å merke seg er at det er veldig stor forskjell på wap og vanlig internett. Veldig mange operatører opplyser på nettsidene sine at 1 MB er nok til å laste mellom 50 og 300 internettsider (wap). Dette gjelder kun wap-sider, altså nettsider som starter med wap (wap.vg.no) eller mobil (mobil.vg.no). Å laste sider som begynner med www genererer ofte flere hundre ganger mer data, og prisen blir deretter. I verste fall kan en misforståelse her koste deg mange tusenlapper.

Velg riktig nettleser!
Noe ikke alle er klar over er hvor mye valg av nettleser faktisk har å si for datatrafikken. Dette er for mange det aller viktigste punktet for å begrense mobilregningen.

For å illustrere brukte vi den innebygde nettleseren i Nokia N93i og koblet oss opp mot VG Nett. Etter å ha lastet forsiden og lest fem artikler hadde vi generert 3239 kb med datatrafikk. Med en megabyte-pris på 13 kroner koster dette deg 41,50 kroner.

Tabellen viser kostnadene for å laste VG Nett og fem forskjellige artikler.

Til sammenligning endte vi ikke opp med mer enn 303 kb da vi lastet forsiden og de samme fem artiklene med Opera Mini. Dette koster 3,93 kroner. Du kan altså redusere kostnadene dine med over 90% bare ved å skifte nettleser.

Årsaken til at Opera er langt billigere å bruke enn Nokias nettleser, er at Opera Mini tygger nettsidene og tilpasser dem til mobiltelefonen før de lastes ned.

Hvilket abonnement?
Dersom du kun bruker mobilt internett til å lese nyheter en gang i blant, er du sannsynligvis tjent med å velge det abonnementet som gir deg mest ringeminutter/tekstmeldinger for pengene. Surfeprisen hos småoperatører med billige ringeminutter strekker seg fra rundt 8 kroner til rundt 20 kroner per MB.

Dersom du er en ivrig mobilsurfer, og i tillegg bruker multimedietjenester som nettradio og mobil-TV, vil det i de aller fleste tilfeller lønne seg å velge et abonnement fra NetCom, Telenor eller Chess, er de eneste som tilbyr fastpris på internettbruk via mobiltelefonen. Dette gjelder for øvrig også dersom du kobler laptopen din opp mot nettet via mobil.

Hos Telenor betaler du riktignok en noe stiv pris på 20 kr per MB, men etter at kostnadene har nådd 50 kroner blir du ikke belastet mer den dagen, og kan gå berserk på internett uten å bekymre deg for kjøttkakebudsjettet. Dersom du vet helt sikkert at du kommer til å nå maksgrensen mer enn 11 ganger i løpet av en måned, lønner det seg å bestille pakken "Fri Internett". Da betaler du en fastpris på 549 kroner per måned for å surfe så mye du orker.

NetCom tar også 20 kr per MB, men ved å bestille tjenesten Datamania får du også her et pristak på 25 kroner dagen, og kan unngå ubehagelige overraskelser. Prisen for å surfe på vanlige wap-sider er også på 20 kroner per MB, men her har du et pristak på 20 kroner dagen uten at du trenger å bestille Datamania.
NB! Dersom du bruker NetCom Kontant, YoungTalk eller Mytalk, kan du ikke bestille Datamania, og det er heller ikke pristak på wap-surfing dersom du har Kontant- eller YoungTalk-abonnement.

Chess tilbyr ikke en maksgrense for hvor mye det koster å surfe per dag, men tilbyr til gjengjeld den rimeligste fastprispakken. Fri Internett koster 450 kroner, og lar deg surfe ubegrenset på nett i en måned. Uten fastprispakken betaler du 14 kroner per MB.

Har du planer om å se mye TV på mobiltelefonen er det ingen vei utenom å velge enten NetCom, Telenor eller Chess, ettersom en enkel episode av Hotel Cæsar fort koster deg over 200 kroner dersom du ikke har pristak eller fastpris.

Dersom du bare leser et par nettsider i ny og ne, og har kontroll på forbruket, er det ingen grunn til å ofre billige eller gratis ringeminutter.

Utlandet = Farlig, farlig!
Befinner du deg i utlandet (spesielt utenfor Europa) burde du i utgangspunktet holde deg langt unna internett på mobiltelefonen. Vanlig pris per MB ligger nemlig på mellom 100 og 200 kroner hos de fleste operatører.

Hvis du vet at du ikke greier å holde deg unna den daglige surferunden er det et must at du sjekker operatøren din sine hjemmesider før du reiser. Her finner du detaljert prisinformasjon om datatrafikk, samt hvilke nettverk i det aktuelle landet som er rimeligst å bruke.

(Kilder: NetCom, Telenor, Chess, Ipea, Telepriser)

Les også
Lanserer ny Trådløs Familie
Les også
NetCom har åpnet super-3G
annonse