Tek.no

Nyhet

Windows 95 er 10 år

Vegard Andreas Larsen
25 Aug 2005 08:00

Da Windows 95 først ble lansert, var oppstyret rundt lanseringen stort. I forbindelse med lanseringen betalte Microsoft The Rolling Stones $12 millioner for å få bruke deres sang "Start me up" under lanseringen. Selskapet hadde totalt brukt $300 millioner for å reklamere for produktet.

I Storbritannia hadde Microsoft betalt for hele dagens opplag av The Times, og distribuerte denne gratis til alle som ville ha. I Toronto, Canada, hadde de laget en 91 meter lang Windows 95-banner som de hang fra det velkjente CN Tower. Empire State Building i New York var opplyst i logoens farger.

Om man husker tilbake på hva Windows 95 faktisk ble levert med, er det lite i forhold til dagens operativsystemer. Sammen med denne versjonen fikk man ikke Internet Explorer, siden dette var før Microsoft hadde begynt å tro på at internett kom til å bli populært. Det var ikke støtte for USB, det kom først i en oppdatering i 1996. Filsystemet FAT32, som gjorde det mulig å ha partisjoner større enn 4GB, kom også i en oppdatering i 1996.

Likevel er mange av dagens egenskaper med Windows stjålet fra Windows 95. Prinsippet med skrivebordet og Start-menyen ble introdusert for Windows-brukere i denne versjonen, noe som senere også er blitt kopiert av enkelte skrivebordmiljø for Unix og Linux. Originalidèen bak skrivebordet kom derimot fra Xerox PARC, og ble gjort populær i MacOS.

Windows 95 kjørte fremdeles operativsystemet DOS i bakgrunnen. DOS var 16-bit, Windows 95 var hovedsaklig 32-bit. Maskinkravet var minimum en 386-maskin, og filsystemet støttet filnavn helt opp til 256 tegn.

Kilde: Wikipedia, Washington Post

Les også
Innblikk i Windows Vista
Les også
Ny betaversjon av TextMaker
Les også
Sparkle skal utfordre Flash
annonse

Les også