Gir deg surround på telefonen

Dolbys mediaspiller i aksjon. (Klikk for større bilde)

Dolby Digital, kjent for alt fra hjemmekino til lydrenseteknologi, går nå inn på mobilmarkedet. Med seg tar selskapet 40 års erfaring med støyfjerning og lydforbedring, som selskapet nå planlegger å implementere i mobiltelefoner verden over.

Bakgrunnen er at mobiltelefonen stadig mer tar over som personlig musikkspiller, også for musikkinteresserte. Vanlig stereo og equalizer er ikke lenger nok for å tilfredstille entusiastene, og det er her Dolby tenker å finne sin markedsnisje.

Dolby Mobile

På årets MWC-messe i Barcelona hadde selskapet en egen stand der de viste frem en mediaspiller utviklet av Dolby med selskapets teknologi, og hvordan dette forbedret lyden drastisk.

Mediaspilleren, kalt Dolby Mobile, inneholder en rekke funksjoner som forsterker lyden og gjør den rikere, deriblant Mobile Surround, som gir en digital surround fra telefonen, Natural Bass, som forsterker bassen, og Sound Space Expander, som gir lyden en bredde tilsvarende den du opplever på en konsertscene. Ihvertfall ifølge Dolby selv.

Men at Dolby har truffet spikeren på hodet er det ingen tvil om. Samtlige av våre journalister prøvde mediaspilleren, og fikk sammenligne sanger spilt på en ordinær mediaspiller opp mot Dolby sin, og vi er alle mildt sagt imponert.

Det interessante med Dolby Mobile er at teknologien kun ligger i programvare og ikke i maskinvare. Dermed er det en enkel sak for mobilprodusentene å implementere Dolbys nyvinning i sine telefoner, og Dolby sier selv å være i kontakt med flere større produsenter. Allikevel blir det NTT Docomo og Japan som er først ut med Dolbys nye mediaspiller. Kanskje ikke så overraskende.

Fungerer også på video.

Mobiltelefoner vil forøvrig i fremtiden kunne få et eget Dolby-stempel som skal vise at lyden du hører er behandlet av Dolbys lydbehandlingsteknologi.

Dolbys representanter på MWC kunne imidlertid forsikre oss om at Dolby håpet på å ha Dolby Mobile på plass i flere europeiske mobiltelefoner innen slutten av 2008.

Krymper musikken

Nylig kjøpte Dolby også selskapet som står bak lydformatet aac+. Dette lydformatet er en videreutvikling av aac som tar sikte på å komprimere musikk mest mulig uten at dette går nevneverdig ut over kvaliteten.

På standen til Dolby kunne forbipasserende oppleve ukomprimerte lydspor opp mot tilsvarende i aac+. Selv om vi ikke skal utrope oss selv til musikkeksperter, merket vi liten forskjell mellom komprimert og ukomprimert, annet enn å konstantere at størrelsesforskjellen var formidabel.

Fordelen med en slik komprimering er at sangen kan lastes ned raskere, samt at du får plass til mer musikk på telefonen. Dolby selv mener plassbesparelsen gjør at du kan få opptil 5 ganger mengden musikk inn som tidligere med aac+, noe som er godt for musikkentusiaster med stor musikksamling.

Dermed er det bare å håpe på at både Dolby Mobile og flere nedlastingsmuligheter med aac+ finner veien til operatører, produsenter og musikkbutikker.

(Kilder: Pressemelding, Dolby, Mobilen, ConnectedInternet)

Les også
Ordboken blir enda smartere
Les også
Telenor dropper kopibeskyttelsen
annonse