Til hovedinnhold

Blizzard-storm etter Hong Kong-protest

En e-sportutøver kom med Hong Kong-vennlig utrop på direkten. Det likte Blizzard dårlig.

Blizzard (via Inven Global)

Det stormer rundt spillutvikleren Blizzard etter at de bestemte seg for å utestenge e-sportutøveren Chung «blitzchung» Ng Wai fra alle offisielle «Hearthstone»-turneringer i ett år fremover.

Grunnen til denne avgjørelsen var at Wai i et intervju etter Asia-Pacific Hearthstone Grandmasters-turneringen i Taiwan kom med uttalelse som – ifølge Blizzard og regelverket – har skadet hans egen og/eller Blizzards rykte.

– Frigjør Hong Kong, revolusjon i vår tid, skal Wai ha ropt på kinesisk, mens de to intervjuerne gjemte seg bak skjermene sine. For anledningen var Wai iført alpinbriller og maske over munnen.

Ville støtte Hong Kong-demonstrantene

Det var liten tvil om at Wai med dette ønsket å uttrykke sin støtte til demonstrantene i Hong Kong, som også er hans hjemby.

Problemet var bare at Blizzard ikke vil vite av slike opptredener.

Det gikk derfor ikke mange sekundene fra Wai kom med sitt utrop til sendingen ble kuttet til fordel for reklame, og litt senere bestemte altså Blizzard at e-sportutøveren skulle straffes utestengelse. Han mister dessuten premiepengene han har samlet opp gjennom sesong 2 av Hearthstone Grandmasters-turneringene.

– Som dere vet er det alvorlige protester i landet mitt nå. Mitt utrop på strømmen var bare en annen form for deltagelse i protesten som jeg ønsker mer oppmerksomhet rundt, uttalte Wai i ettertid.

Får kritikk

Etter utestengelsen har Blizzard fått mye pepper for sin avgjørelse. Mange peker på ytringsfriheten og roper på boikott. Blizzard selv peker på konkurransereglene.

– Mens vi støtter en persons rett til å uttrykke egne tanker og meninger, må spillere og andre deltagere som velger å være med i våre e-sportkonkurranser følge de offisielle konkurransereglene, mener Blizzard.

For delen av regelverket det siktes til – 6.1 (o) – er det imidlertid helt og holdent opp til Blizzard selv å bedømme hva som er greit og hva som skal straffes.

Venstres Grunde Almeland har sendt dette brevet til Blizzard-sjefene.

Derfor har også amerikanske politikere plukket opp ballen, og kritiserer nå Blizzard for å bøye seg for det kinesiske kommunistpartiet. Her i Norge har heller ikke saken gått upåaktet hen, idet Venstres stortingsrepresentant Grunde Almeland har sendt et åpent brev til både Activision Blizzards toppsjef Bobby Kotick og Blizzard-sjefen J. Alland Brack.

– Som et globalt selskap er dere ikke uten makt eller ansvar når det kommer til å støtte fundamentale menneskerettigheter, skriver Almeland.

Det er heller ikke første gangen Blizzard blir anklaget for å gjøre sitt ytterste for å være på godfot med kineserne.

Da selskapet i fjor annonserte mobilspillet Diablo Immortal i stedet for Diablo IV, mente en anonym utvikler at Immortal kun eksisterte fordi «Kina virkelig vil ha det».

Det gikk fort:
Etter bare seks dager var «Ragnaros» død i WoW Classic >>>

(Kilder: PC Gamer | Pressfire)

annonse