Nyhet

Apple, Amazon, Facebook og Instagram skrur også ned kvaliteten i Europa

Apple TV

Akkurat som Netflix og YouTube har flere strømmeaktører over helgen valgt å skru ned videokvaliteten på innholdet sitt. Nå bekrefter Apple, Amazon, Facebook og Instagram å ha skrudd ned kvaliteten i Europa med umiddelbar effekt.

Avgjørelsen er en følge av at EU-kommissæren Thierry Breton i forrige uke ba strømmetjenester ta ansvar og kutte kvaliteten på videostrømmene deres, for å forhindre at Internett skulle knekke sammen nå som mange er hjemme og ser på TV.

– Merkbar forskjell

Mens tidligere alt innhold strømmet via Apples strømmetjeneste Apple TV+ ble servert i 4K-oppløsning og HDR, er det nå langt unna sannheten. Nettstedet 9to5Mac har tatt en titt noe av innholdet etter de nye restriksjonene kom på plass i helgen, og beskriver det som «veldig merkbart», og mer merkbart enn hos de andre aktørene.

Amazon Prime Video har også tilbudt innhold i både 4K og HDR, men skal nå redusere bitraten på innholdet sitt. Hvor mye kvaliteten blir redusert er ennå ikke kjent. Facebook og Instagram sier også bare at de skal redusere kvaliteten på video strømmet på plattformene sine, uten å gå i detalj.

Europa eller EU?

Det bør for øvrig merkes at ettersom ønsket om å skru ned kvaliteten for å redde Europas Internett fra overbelastning kom fra EU, er Norge teknisk sett ikke inkludert. Netflix ser imidlertid ut til å ha skrudd ned bitraten med 25 prosent på tvers av hele Europa, Norge inkludert, mens Google kunne fortelle oss at Norge foreløpig ble holdt utenfor kvalitetssenkingen på YouTube.

Det er heller ikke bekreftet om Apple, Amazon, Facebook og Instagram skrur ned kvaliteten her i Norge, eller bare i EU-land. Alle fire selskapene nevner dog i sine uttalelser Europa, og ikke spesifikke EU-land, så trolig gjelder det her også.

Ingen aktører har foreløpig sagt noe om kvalitetsreduksjonen vil føre til en prisreduksjon på tilbudet sitt.

Ingen tegn til Internett-kollaps

Selv om EU-kommissæren Breton har varslet om at Internett vil kunne falle sammen hvis ikke videostrømmetjenestene tar grep, får han ikke medhold fra Internettleverandører. Her i Norge kunne både Altibox og Telenor bekrefte at de ikke har hatt kapasitetsproblemer etter at store deler av landet har måttet ty til hjemmekontor.

Les også
Nå skrur Netflix ned kvaliteten
annonse