Nyhet

Deler sexbilder av eksen på nettet

Slettmeg.no opplever stadig oftere å bli kontaktet av jenter som finner
private bilder av seg selv på internett.

Slettmeg.no er en nettside som hjelper mennesker som føler at de har blitt krenket på internett.

Som oftest går sakene ut på å slette Facebook-sider eller blogginnlegg, men det kommer også inn mer alvorlige henvendelser.

Nylig ble slettmeg.no kontaktet av en jente som hadde funnet private bilder av seg selv på en noe luguber internettside.

Bildet var også indeksert, noe som gjorde at det kom høyt opp blant treffene hvis man søkte på navnet til jenta på for eksempel Google.

RÅDGIVER: Hans Marius Tessem og slettmeg.no veileder og gir råd til de som føler seg krenket på internett (Foto: Ida Hjerkinn/Norsis)

Ute av kontroll
Hans Marius Tessem er seniorrådgiver i NorSIS, som driver tjenesten slettmeg.no. Han forteller om en omstendig prosess for å få bildet fjernet.

- Den eneste måten man kunne fjerne bildet, var hvis jenta sendte inn et nytt bilde av seg selv med navn og dato for å verifisere seg selv, forteller Tessem til NA24.

- Det er guffent. Hun fikk fjernet bildet, men man vet jo ikke hva som skjer med det nye bildet som ble sendt inn. Nettstedet sitter med all makt, legger rådgiveren til.

Det aktuelle nettstedet var en internettside der gutter ble oppfordret til å sende inn bilder av kjærester og ekskjærester - bilder du aldri lovte å publisere, som nettstedet kaller det.

- Ser mer og mer av det
Hans Marius Tessem uttaler at dette er et økende problem.

- Det har blitt en trend å publisere bilder av folk som ikke har gitt samtykke til det. Vi ser mer og mer av det, sier rådgiveren til NRK, som først omtalte saken.

Tessem forteller at det finnes en del av disse lugubre nettstedene.

- Det overrasker meg hvor mange det er. Det er en del av de som ikke ligger i Norge. Da blir det litt rettsløst, sier rådgiveren til NA24.

Ber jenter tenke seg om
Med flere og flere slike saker, ber rådgiveren i NorSIS jenter tenke seg godt om før de lar seg avbilde.

- Du gjør deg veldig sårbar. Selv om alt er fryd og gammen der og da, er det ikke sikkert det forblir sånn alltid, sier Hans Marius Tessem.

Han mener at vedkommende som tok bildet har all makt hvis forholdet skulle ta en stygg vending.

- Kanskje du ikke burde la deg avbilde. Man stoler kanskje på personen på det tidspunktet, men det kan ta en slutt, og da vil bildet alltid være der. Det kan misbrukes og da gjør det deg veldig sårbar, uttaler Tessem.

- Noen ganger umulig å stoppe
I det omtalte tilfellet klarte jenta å få bildet fjernet. Det er ikke alltid tilfellet.

- Noen ganger går det veldig greit, men andre ganger blir bildet spredd og delt av andre igjen. Så noen ganger er det omtrent umulig å stoppe, medgir Hans Marius Tessem til.

Hvis man opplever å finne et privat bilde av seg selv på nettet, har man imidlertid noen rettigheter,

- Nå er ikke jeg en jurist, men det finnes et lovverk. Man har åndsverkloven, som sier at den som blir tatt bilder av har, i de fleste tilfeller, rettigheter til bildet. Man har også personopplysningsloven og straffeloven, som omhandler privatlivets fred, forteller seniorrådgiveren i NorSIS.

Det er imidlertid vanskelig å straffe de ansvarlige.

- Det er ofte et problem å finne de som står bak. Og hvis de skal straffes, må politiet inn i bildet, og de har ikke alltid ressurser, forteller Hans Marius Tessem.

Les også
Hyller nakenprins på Facebook
Les også
La ut pinlig bilde som straff
Les også
Nå kan du dele «alt» på Facebook
Les også
Private Facebook-bilder havnet på pornoside
Les også
Facebook stoppet Nansen i nettoen
Les også
Seks håpløse Facebook-tabber
Les også
Nå er trenden å dele alt på nettet
Les også
Flere vil fjerne pinlige nettbilder
annonse