Tek.no

Nyhet

Oppfordrer til bildebruk

Nettstedet Oslobilder.no ønsker at alle bruker bildene deres.

oslobilder.no, CC-NonCommercial
Eivind Hauger
14 Sept 2012 04:00

Oslo er for mange en fremmed by, men nettstedet oslobilder.no har lyst til å gjøre noe med det. De vil at rett og slett at folk skal se hvordan Oslo var før.

Les også: Et gigantisk leketøy

– Målet er at alle historiske bilder fra Oslo skal ligge på oslobilder.no uavhengig hvor de er fra, sier Kristin M. Gaukstad som er prosjektleder for oslobilder og leder samlingsavdelingen på Oslo Museum.

Det målet er tydelig. Biildeportalen deres, som ble opprettet i 2010, samler alle de historiske bildene bildene fra Oslo og mer til. Mye av det de som står bak Oslobilder.no ønsker er at folk skal bruke bildene. Som de selv sier: "Tilgjengeligheten til billedarkivene øker selvfølgelig når bildene kommer på nett, men målet er at folk skal bruke bildene".

Gjennom den såkalte Creative Commons-lisensen vil de at andre skal dele bilder. Mange av bildene er nok fristende å skrive ut selv, men om du vil Bjørn Wirkolai i flyvende positur på veggen så bes du om å ta kontakt med utgiveren selv.

Målet deres er å vise hvordan Oslo så ut før, og gjerne satt i en kronologisk setting. Det betyr at det er ikke bare "gamle" ting som kommer med, men også nyere ting. I tillegg til Norsk Folkemuseum og Teknisk Museum har også Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek, Dextra photo, Telemuseet, og Universitetsbiblioteket i Bergen deltatt som bidragsytere.

Om dere vil lese mer, og det anbefaler vi at dere gjør, så kan dere se på oslobilder.no. Søk på det dere vil, og del med andre!

annonse

Les også