Nyhet

Denne smartklokken drives av kroppsvarme

Matrix PowerWatch trenger ikke å lades.

Matrix PowerWatch skal kunne kurere ett av de viktigste problemene dagens smartklokker har. Så godt som alle må lades ganske ofte, og de med flest funksjoner må lades veldig ofte. Matrix PowerWatch derimot skal klare seg helt uten lader. Den bruker deg som batteri.

Klokken har en termoelektrisk modul bygget inn i bunnen, og så fort du tar den på deg begynner den å lage sin egen elektrisitet ved hjelp av din kroppsvarme. Tar du den av igjen lagrer klokken alle data før den går i dvale. Neste gang du tar den på fortsetter den der den slapp.

Mangler pulsmåler, men har ess i ermet

Selv om PowerWatch lager sin egen strøm er det ikke fritt frem for å sløse. Klokken har nokså begrenset med funksjonalitet, men kommer med en del av det viktigste.

For eksempel mangler den så vidt vi kan se pulsmåler, men et par andre sensorer og et litt kløktig triks gjør at den likevel kan være aktuell for mange mosjonister. I stedet for å måle hvor høy puls du har, skal klokken kunne finne ut hvor aktiv du er ved å måle kroppstemperaturen i stedet. Det lille kraftverket i bunnen av klokken har nemlig dobbel tjeneste, og fungerer også som sensor. Jo varmere du er, desto mer strøm lager den.

Den bruker disse varmedataene til å finne ut hvor mange kalorier du har forbrukt. Det gir kanskje ikke den umiddelbare oversikten som en pulsmåler kan gi, men produsenten hevder at det gjør klokken deres i stand til å gi langt mer presis informasjon om kaloriforbrenningen enn det man kan oppnå med en pulsmåler alene.

Klokken har et eget visningsfelt som går rundt hele urskiven, der du ser hvor god energitilførsel den får, og dermed også hvor aktiv du har vært.

Svart-hvitt og litt begrenset

Akkurat hvor omfattende kommunikasjonen mellom klokke og app er sier ikke Indiegogo-kampanjen så veldig mye om.

Selve skjermen er en svart-hvitt-variant, så her får du ikke grafiske grensesnitt som på Apple Watch eller en av de mange Android Wear-variantene.

Det er også litt usikkert akkurat hvor omfattende funksjonaliteten er opp mot selve appen som fungerer på iOS og Android. I produsentens egen presentasjon nevnes ikke meldingsvarsling, som ved siden av klokke og treningsfunksjonene kanskje er det viktigste som vanligvis kjennetegner en smartklokke.

I presentasjonsvideoen får man imidlertid se klokken styre musikkavspilling fra en telefon, og gitt at det krever noenlunde konstant tilkobling det også vil det være overraskende om ikke i hvert fall en grunnleggende meldingsvarsling er på plass.

Billig og pen

Designmessig er klokken noen hakk raffere enn mange andre rimelige smartklokker og aktivitetsmålere. Den koster rundt 800 kroner fra produsent, før frakt og avgifter.

Ved siden av det sporer den søvn og fysisk utfoldelse, og alt dette skal snakke greit med Apples Healthkit og Google Fit, slik at informasjonen den samler også overføres til mobilens sentrale oversikt over slike data.

Verdt å merke seg er at designen også er noen hakk raffere enn for mange smartklokker. Den består av et rundt metallhus som er tett ned til 50 meter, en helt rund digital urskive og reimer som ser ut til å være festet på standardmåten og dermed la seg bytte uten for store utgifter.

Prisen her er foreløpig knappe 100 dollar, eller rundt 830 kroner før frakt og avgifter, er det også de enkleste det er mest naturlig å sammenlikne den med.

Folkefinansiering er risikabelt

Produksjonen av klokken blir for øyeblikket folkefinansiert gjennom Indiegogo, og som alltid er det en viss risiko ved slike prosjekter. Men folkene bak PowerWatch bedyrer at pengene går til å dekke selve produksjonslinjen som skal lage klokkene, mens utvikling og en mengde prototyper alt er gjort gjennom de siste fem år.

Gitt at kampanjen alt har fått inn 120 000 dollar av et mål på 100 000 virker det sannsynlig at akkurat dette Indiegogo-produktet faktisk ser dagens lys. Skulle så skje melder produsenten at utsending av de første eksemplarene begynner i juli til neste år, mens vanlig salg starter i oktober.

Les mer om Matrix PowerWatch på kampanjesidene.

Frem til den tid er det stadig mye å velge mellom i utvalget mer eller mindre smarte klokker. Vil du bare ha noe helt, helt enkelt kan det hende Withings har et alternativ til deg i form av rimelige Go. Samtlige av det Nokia-eide selskapets aktivitetsmålere har mye til felles med Withings Activite-serien. Disse gjør knapt noe som helst annet enn å telle skritt og måle søvnkvalitet, men de gjør det med veldig lang batteritid på opp til åtte måneder.

Ser du til mer treningsvennlige varianter er Fitbit markedsleder, mens Apple Watch og Samsungs Gear S-modeller representerer klokkene som skal kunne gjøre alt, men må lades ganske ofte.

Les også
Google skal lansere to smartklokker neste år
Les også
Apple Watch Series 2: En fantastisk turkamerat
Les også
Asus' første runde smartklokke har både lekkert utseende og solid batteritid
Les også
Polar med første Android Wear-baserte treningsklokke
Les også
Denne smartklokken ble en knallsuksess på Kickstarter
Les også
Android-apper er ikke lenger bare for mobiler og nettbrett
annonse