Til hovedinnhold

Dette er The Pirate Bays lengstlevende torrent

Eldre enn nettstedet selv.

Fildelingsnettstedet The Pirate Bay nærmer seg sitt tiårsjubileum med stormskritt, og som tiåringer flest har den rukket å gjøre en hel del ugang opp gjennom årene. Nettstedet har da også nok å stri med, med tanke på at alt fra opphavrettshavere til hele stater aktivt motarbeider det.

Vanlige argumenter inkluderer at storfilmer og TV-serier legges ut for ulovlig nedlasting selv før de rekker å komme på kino eller TV-skjermen. Den eldste torrent-filen som fortsatt er aktiv, er også en film – men den har imidlertid hverken Tom Cruise eller Aksel Hennie i hovedrollen.

Utradisjonelle superstjerner

I filmen, som heter Revolution OS, får du se intervjuer med programvare-kolosser som Linux-skaper Linus Torvalds, GNU-bakmann Richard Stallmann, og en rekke andre prominente talsmenn for åpen kildekode-bevegelsen.

Filmen har blitt spilt av på en rekke filmfestivaler og arrangementer frem til for omlag ti år siden. Tematikken i Revolution OS er i korte trekk historien til Linux, åpen kildekode, og en annen jubilant av året – operativsystemet GNU, som ble unnfanget i 1983.

Nok av fildelere

Det var nettstedet Torrenfreak som først gravde seg frem til at denne filmen var The Pirate Bays eldste fil, og på det tidspunktet hadde den 27 «seeders», altså folk som delte den videre. Etter at de omtalte saken plukket nyhetsnettstedet Gizmodo den opp, og antallet var da oppe i 38.

Da vi begynte å skrive denne artikkelen var antallet litt over 400, mens det i skrivende stund har passert 500 «seeders». Det er altså ikke mange som har store kvaler med å dele filmen videre, til tross for at filmens regissør, J.T.S. Moore, reagerte på saken med litt blandede følelser overfor Torrentfreak.

– Det er definitivt et problem, men det er vel en viss tilfredsstillelse i å vite at Revolution OS fortsatt appellerer til enkelte, tolv år etterpå, sier han til Torrentfreak.

Lovlige alternativer

Filmen har fått under middels gode tilbakemeldinger fra kritikere. Vanlige seere liker den imidlertid litt bedre, både ifølge IMDb, Metacritic og Rotten Tomatoes. Skulle du ha lyst til å se den uten å piratkopiere, kan også dette la seg gjøre.

Du kan kjøpe den i DVD-format fra en rekke forskjellige nettbutikker, og filmens egen nettside – som forresten er to år eldre enn The Pirate Bay – opplyser at du kan leie en 35-millimeters kinofilmrull til konvensjoner, firmafester og filmfestivaler.

Ifølge Gizmodo er filmen også tilgjengelig på Netflix, for de som måtte være interessert i å se den på et mer praktisk vis. Vi kunne imidlertid ikke finne filmen i norske Netflix' utvalg, så dersom du har lyst til å se Revolution OS på nett uten å gjøre noe veldig ulovlig, kan du for eksempel sette opp et VPN eller en proxy som får det til å se ut som du er i USA.

(Kilder: Torrentfreak,Gizmodo)

Mer om
annonse