Til hovedinnhold

Skal slutte å lage raske harddisker

En av verdens største sier stopp for bærbare.

Verdens nest største produsent av harddisker, Seagate, har bestemt seg for å bevege seg bort fra sine tradisjonelle jaktmarker. Selskapets markedssjef, David Burks, fortalte nylig X-Bit Labs at innen årsslutt 2013 vil de ha stanset produksjonen av 7200 RPM-harddisker til bærbare datamaskiner.

Harddisker med hastigheten 7200 RPM er, sammen med 5400 RPM-modellene, en av de mest utbredte typene som finnes, og har blitt betraktet som den «raske» varianten harddisker tilgjengelig for menigmann.

Ikke raskt nok

Det er under ett år siden Seagates toppsjef, Steven Luczo, mente at SSD-en ikke er en konkurrent av harddisken. Nå har visst pipen fått en annen lyd, siden grunnen til at Seagate stanser denne produksjonen, skal være nettopp SSD-ens inntog på markedet.

Selv om hastigheten på harddisker hvor platene snurrer 7200 ganger i minuttet er et betydelig løft fra sine tregere søsken, kommer de nemlig ikke i nærheten av ytelsen som en SSD kan levere.

I tillegg gir en SSD lengre batteritid på en bærbar datamaskin, og er immun mot mekanisk svikt og de fleste ytre påkjenninger. Entusiaster og andre med høye krav til ytelse, har derfor i økende grad valgt bort raske harddisker til fordel for SSD-er.

Brukere som har prioritert mest mulig lagringsplass, så vel som lavest mulig pris, har på sin side ikke brydd seg stort om hastigheten. På bakgrunn av dette skal Seagate ifølge X-Bit Labs fortsette å produsere de rimeligere 5400 RPM-harddisker til bærbare.

Har du ikke skiftet ennå?
Les våre tre gode grunner til å velge SSD »

Tredje generasjons hybrider

Dette ser ut som et nødvendig skifte for Seagate, av flere grunner. Harddiskkjempen har nemlig i beste fall en mikroskopisk tilstedeværelse i det voksende SSD-markedet, og samtidig som SSD-er blir større og billigere, blir selv hybridharddisker mindre relevante.

En hybridharddisk er en kombinasjon av lagringsplassen fra en harddisk, og hastigheten til en SSD. Denne teknologien ventes å se sin tredje generasjon senere i år, og Seagate ønsker ifølge kilden å fokusere sine ressurser på disse, istedet for 7200 RPM-harddisker.

Etter hvert som prisene på SSD-er synker, blir det dessuten mer og mer vanlig å ha en liten SSD inni sin bærbare, og heller ha en ekstern harddisk koblet til gjennom en lynrask USB 3.0-kabel for lagringsplass.

Harddisken er imidlertid ikke helt død ennå:
Tre grunner til at harddisken fortsatt har livets rett »

Blir tilgjengelig en stund til

Hvorvidt hybridene deres vil benytte 5400 RPM eller 7200 RPM-harddisker i bakkant nevnes ikke. Med solide varelagre hos både maskinvarepartnere og Seagate selv, vil i alle fall bærbar-eiere kunne få tak i de raskere Seagate-harddiskene til godt ut i 2014.

Mens produksjonen av raske harddisker til bærbare maskiner trappes ned, er det lite som tyder på at noe tilsvarende vil skje for harddisker til stasjonære PC-er. Disse er ikke avgengige av lang batteritid, og siden de heller ikke er like utsatt for fysiske støt, er kanskje ikke fordelene ved SSD like relevante som på en bærbar maskin.

Likevel er det nok bare et tidsspørsmål før alle lagringsmedier – også av den tregere 5400 RPM-sorten – i alle fall flyttes over på hybridteknologi, om ikke fullverdig SSD.

Lurer du på hva som er inni en SSD – eller en harddisk?
Vi har demontert en drøss enheter for å se hva som er på innsiden »

(Kilde: X-Bit Labs)

annonse