Til hovedinnhold

Nå kan du snakke japansk

Dere husker kanskje Netcom-reklamen fra 2003 der en bortkommen gutt klarer å snakke med marokkansk politi ved hjelp av mobiltelefoni.

Vi har sett flere eksempler på at denne teknologien har blitt en realitet de siste årene, og japanske Docomo har nylig demonstrert en imponerende prototype.

Docomo er Japans største mobiloperatør og sier at de bruker "den beste teknologien" for å gjenkjenne stemmer, oversette via maskiner og syntetisere stemmer for opplesning. Ta en titt på følgende video for en demonstrasjon av prototypen:

Mer avansert språk

Som vist på videoen ovenfor forbigår oversettelsessystemet til Docomo vanlige fraser som "hallo" og "hvordan går det?" I stedet får vi demonstrert høytopplesning fra en rimelig avansert nyhetssak som blir oversatt fra japansk til engelsk. Det er også mulig å oversette den andre veien.

Oversettingen er ikke helt feilfri, og systemet må nok gjennom en del forbedringer før det kan bli lansert. Mer forståelige setningsstrukturer må til, og hastigheten på oversettingen må øke hvis dette skal fungere i praksis.

Teknologien ser uansett spennende ut og det kan ikke være lenge igjen til vi får et velfungerende oversettelsessystem som blir tilgjengelig for folk flest.

(Kilde: MobileCrunch)

Les også
«Hjemmelagde» briller oversetter fremmedspråk
Les også
12 kameraapper for Android: 12 kameraapper for Android
Les også
Animert figur gir nyheter på tegnspråk
Les også
Vil gjøre månen om til en diskokule
Les også
De 8 beste appene for trening
Les også
De 10 beste norske appene
annonse