Til hovedinnhold

Super-projektor fra JVC

Japanerne liker å holde seg i fronten av den teknologiske utviklingen, og nå har JVC utviklet en projektor som er i stand til å vise bilder med 16 ganger høyere oppløsning enn vanlig HD-format.

Projektoren ble avduket ved forskningsavdelingen til det japanske TV-selskapet NHK i Tokyo (se video over) og ble i utgangspunktet laget for å kunne vise NHKs egenutviklede Super Hi-Vision-format som har en oppløsning på formidable 7680 x 4320.

Før har det vært nødvendig å benytte to projektorer til å vise de ekstremt høyoppløste bildene, men JVCs nye modell klarer jobben på egen hånd og er i tillegg vesentlig lettere, mindre og billigere enn tilsvarende projektorer.

Den forrige modellen hadde en prislapp på 300 millioner yen, altså over 21 millioner kroner, så direkte overkommelig er den nok likevel ikke.

En eventuell lansering for forbrukermarkedet kan vi uansett se langt etter så lenge Super Hi-Vision-formatet kun er i det eksperimentelle stadiet. NHK, som for øvrig var pionéren bak HDTV, har imidlertid investert store summer i formatet og jobber kontinuerlig med å utvikle kameraer, overføringsløsninger og lagringssystemer for den nye teknologien.

NHK tar sikte på å få alle delene på plass for en Super Hi-Vision-tjeneste innen 2020, men har ennå ikke kommet med noen offisielle kunngjørelser i den forbindelse. Selskapet håper imidlertid på å filme deler av neste års OL i London i Super Hi-Vision-format.

(Kilde: MIS Asia, Techworld)

annonse