Til hovedinnhold

Her er oktobermobilene

Årets største Android-mobil er en av høstens viktigste nyheter.

Finn Jarle Kvalheim

Etter noen uker med svært mange lanseringer er det endelig tid for at noen av de nye telefonmodellene dukker opp i butikken.

Denne gangen er det spesielt Samsung og HTC som utmerker seg med nye mobiler på markedet.

Jokeren i kortstokken for oktober er Windows Phone 8. Foreløpig har vi ikke fått konkret og sikker informasjon på om og når de nylanserte telefonene med Microsofts operativsystem er i handelen. Det kommer vi tilbake til på slutten av saken.

Her er telefonene vi vet kommer i oktober:

Huawei

Huawei Ascend D1 Quad

Ascend D1 Quad

Huawei Ascend D1 Quad ble første gang lansert i februar i år. Dermed har Huaweis toppspesifiserte flaggskip brukt omtrent åtte måneder fra lansering til butikk.

Selv om Huawei har tatt seg god tid er telefonen på ingen måte noen sinke. Ascend D1 Quad har HD-skjerm på 4,5 tommer. Telefonen kjører Googles Android 4 med noen av Huaweis tilpasninger i menyene.

Foreløpig har vi ingen indikasjoner på pris for denne telefonen. Like fullt kjenner vi Huawei som et selskap som legger seg relativt rimelig i forhold til konkurrentene. Den billigste av konkurrentene i handelen er nok LGs Optimus 4X HD, som selges til omkring 3000 kroner i dag. Vi tror ikke Huawei vil legge seg veldig mye høyere med Ascend D1 Quad.

Finn beste pris på Huawei Ascend D1 Quad

Les sniktitten på Huawei Ascend D1 Quad

Huawei Ascend Y201 Pro

Ascend Y201 Pro

Ascend Y201 skal være en svært rimelig Android-telefon. Den nøyaktige prisen på Y201 vet vi ikke ennå, men spesifikasjonene antyder at den vil koste rundt tusenlappen.

IPS-skjermen i Ascend Y201 er 3,5 tommer stor, og har en oppløsning på 480 x 320 piksler. Det er ingen muskeltelefon dette her. Motoren i Y201 er en systembrikke fra Qualcomm med én prosessorkjerne klokket til 800 MHz.

Med en liten og relativt lavoppløst skjerm skal vi ikke se bort fra at innmaten er sterk nok til å sørge for rimelig god respons. I tillegg har telefonen et par funksjoner vi ikke er vant til å se på typiske billigtelefoner. Det ene er dobbel mikrofon for støyfjerning under samtale, og den skal også ha ekstra høyt ringevolum, slik mange håndverkermobiler har.

HTC

HTC Desire X

Desire X

Selv om HTC har satset hardt på One-navnet i år, med de to toppmodellene One S og One X, har de ikke glemt gamle helter helt. HTC Desire ble en knallsuksess for selskapet, og nå bæres navnet av en ny telefon; Desire X.

De tidligere Desire-modellene har vært vaskeekte toppmodeller. Det er ikke den nye. Den slår likevel greit fra seg. Skjermen er fire tommer stor og har en oppløsning på 800 x 480 punkter. Motoren er en tokjernet systembrikke fra Qualcomm – riktignok ikke fra siste generasjon.

Som de fleste nyere telefoner kommer Desire X med Android 4. Her har HTC lagt sitt eget menysystem, Sense, oppå. Alt i alt ingen gærn pakke med tanke på at prislappen ligger rett i overkant av 2500 kroner.

Finn beste pris på HTC Desire X i prisguiden

Les sniktitten på HTC Desire X

Samsung

Samsung Galaxy Note II

Galaxy Note II

Galaxy Note II er sannsynligvis en av årets mest spennende mobiltelefoner. Forrige generasjon ble en storsuksess for Samsung, muligens litt uventet på grunn av den ekstreme størrelsen. Det har ikke hindret Samsung fra å gjøre den nye Note-modellen enda litt større.

Galaxy Note II har alt av teknologi, og står ikke tilbake for andre toppmodeller. Her får du en rask firekjernet systembrikke. Støtte for minnekort, NFC og Bluetooth 4.0 er på plass.

Viktigere enn spesifikasjonene er imidlertid hva den kan brukes til. Galaxy Note II deler mange av funksjonene sine med Samsung Galaxy Note 10.1, og dermed er det klart for en ganske spesiell telefon, med funksjoner du ikke støter på i så mange andre produkter.

Prislappen ligger på drøye 4600 kroner, og telefonen er i salg fra i dag.

Finn beste pris på Samsung Galaxy Note II i prisguiden

Les sniktitten på Samsung Galaxy Note II

Samsung Galaxy Camera

Galaxy Camera

Samsung Galaxy Camera er strengt tatt ikke en mobiltelefon, men det er et kamera med store mengder mobilteknologi innebygget.

Ser du bort fra formfaktoren og at selve ringefunksjonen er strippet bort, har nemlig Galaxy Camera aller mest til felles med en heftig Android-telefon. Her får du en 4,8 tommer stor LCD-skjerm med HD-oppløsning, en kraftig firekjernet systembrikke på 1,4 GHz og Googles nyeste operativsystem – Android 4.1 Jelly Bean

SIM-kortet som står i gjør at Galaxy Camera har tilgang på 3G-nett og 4G(LTE) der det er aktivt. Du kan utstyre dingsen med apper som Instagram og liknende for å legge effekter på bildene du tar. Fra før av ligger tjenesten Dropbox inne, som automatisk kan laste opp bildene til din nettlagringskonto.

Om Galaxy Camera er mest mobil eller mest kamera er ikke godt å si. Det vi vet er iallfall at Samsung sier at dingsen kommer i løpet av oktober. Prisen er mer sammenliknbar med toppspesifiserte Android-telefoner enn med kompaktkamera flest – altså fra 4500 kroner og oppover.

Les sniktitten på Samsung Galaxy Camera

ZTE

ZTE Blade III

Blade III

Blade-modellene fra ZTE har satt standarden for de aller billigste Android-telefonene, og med Blade III håper den kinesiske produsenten å gjøre det igjen.

Kjennetegnet på Blade-serien frem til nå har vært telefoner med overraskende kraftig maskinvare og oppdatert programvare, samtidig som prislappen er beskjeden.

ZTE holder seg til oppskriften også med siste inkarnasjon av telefonen. Her får du Android 4, 4GB innebygget lagring, minnekortstøtte og en enkeltkjernet systembrikke med 1 GHz prosessor innebygget. Systembrikken er riktignok aldrende, men med tanke på prisklassen telefonen ligger i kan den fort vise seg å være konkurransedyktig.

ZTE Blade III vil koste omkring 1300 kroner.

Finn beste pris på ZTE Blade III i prisguiden

Les mer om ZTE Blade III

Nokia-topp Jo Harlow viser frem Lumia 920 med Windows Phone 8.

Hva med Windows Phone 8?

Er dette alle telefonene vi får se i oktober? Vi vet faktisk ikke. Det vi fortsatt ikke vet er hvor raskt de første Windows Phone 8-telefonene vil være i salg.

Samsung, Nokia og HTC har alle lansert hver sine telefoner. HTC er de som har kommet nærmest å ha satt en dato på produktene, med 29. oktober – i den senere tid har vi imidlertid hørt indikasjoner på at det kan bikke over til november før vi ser enhetene.

Nokias nye Lumia-modeller vil dukke opp i løpet av året, men noen nøyaktig dato er fortsatt ikke satt.

En endelig lansering av Windows Phone 8, der sløret løftes av de siste hemmelighetene, er ventet i løpet av oktober. For alt vi vet står telefonene klare til å trekke ut i butikkhyllene straks startskuddet går. På grunn av hemmelighetskremmeriet rundt plattformen er dette noe vi så langt ikke har fått informasjon om på forhånd.

annonse