Til hovedinnhold

Nytt actionkamera fra GoPro

Hero HD2 ser dagens lys, og er dobbelt så bra som forgjengeren.

Så godt som alltid når du ser noen gjøre noe ekstremt som vi vanlige dødelige aldri i våre villeste fantasier ville funnet på, står det en liten boks oppå våghalsens hjelm. Det er sannsynligvis et GoPro Hero HD ekstremkamera, og i senere tid har det vært å finne på alle steder som gir forsikringsagenter kaldsvette og ustabil hjerterytme.

Nå har en ny versjon blit sluppet, og selv om GoPro Hero HD2 til forveksling ser temmelig lik ut som sin eldre slektning, skal det i følge produsenten være dobbelt så godt på det aller meste.

For eksempel er stillbildeoppløsningen øket fra 5 til 11 megapiksler, fremdeles på en 1/2.33" brikke, men i tillegg skal objektivet være dobbelt så skarpt som før, og bildeprosessoren dobbelt så rask som tidligere. Begge deler må vel anses som en nødvendighet for å få utnyttet økningen i oppløsning, men det er jo uansett hyggelig at det er på plass likevel.

Hero HD2 kan faktisk ta opp til 10 bilder i sekundet, med full oppløsning. Riktignok bare i ett sekund, men det er likevel bedre enn forgjengeren. I tillegg kan det automatisk ta ett bilde i full oppløsning hvert halve sekund, for å gjøre opptak til bruk i såkalte "time lapse"-videoer. Dette krever riktignok SD-kort med en viss skrivehastighet, minimum tilsvarende klasse 10.

Det viktigste er imidlertid videofunksjonaliteten - det er tross alt video disse kameraene for det meste brukes til - og også denne er forbedret i HD2-versjonen, som nå kan ta opp 1080p med 30 bilder per sekund i synsvinkler på 170, 127 og 90 grader, der forgjengeren måtte ned i lavere oppløsning på 170 grader. De samme synsvinklene er også tilgjengelige i 720p med 30 bilder per sekund, og i tillegg har man enkelte andre kombinasjoner tilgjengelig, som for eksempel 48 bilder per sekund i 960p, 60 bilder per sekund i 720p, samt 120 bilder per sekund i 800 x 480 piksler.

Også nytt i nykomlingen er mini-HDMI-plugg, samt mulighet for ekstern mikrofon. Som om ikke det var nok, har HD2 også en innebygget batterivarmer som skal sikre at kameraet fungerer optimalt også i lave temperaturer.

Samtidig slapp også GoPro en egen trådløsmodul for Hero HD2, som kan benyttes til å streame video direkte på nettet. Sammen med en ny wi-fi-fjernkontroll kan man også fjernstyre opp til 50 kameraer trådløst. Begge deler kan også fungere sammen med forrige versjon avv kameraet, som fremdeles vil være i salg til en noe lavere pris enn før, men da kun med fjernstyringsfunksjonen. Streaming vil ikke fungere med den eldre versjonen av kameraet.

Nedenfor ser du en video, av, med og om GoPro Hero HD2:

GoPro Hero HD2 er kompatibel med alle hus og festeanordninger fra standardmodellen, men finnes også å få kjøpt sammen med ulike typer tilbehør, tiltenkt forskjellige aktiviteter som motorsport, vannsport, eller sykling, klatring og andre friluftslivsaktiviteter. Disse pakkene med HD2-kameraet ser ut til å havne på rundt kr 3500,- når de kommer i hyllene her til lands.

annonse