Tek.no

Nyhet

Norge må vente på Nokias musikkbutikk

Espen Irwing Swang
27 Nov 2007 16:15

Nokia Music Store er en nettbutikk der du kan handle musikken din direkte til mobiltelefonen. I den engelske nettbutikken koster en låt ca 8 kroner, det samme som på iTunes. 
Les også:
- Netcom vil bli større enn Itunes
- Musikk i kjempevekst
- Morten Harket lager låter med mobilen
Leder for Nokia Music Nordic, Åsa Carild, sier Nokia vil åpne sin nettbutikk også i Norge. Men det er ennå ikke er klart når dette kan skje. – Hvorfor kan dere ikke bare åpne en nettbutikk og så la alle kundene bruke denne, uavhengig av hvor de bor? – Fordi vi vil tilpasse hver enkelt butikk til det lokale markedet. Tror du Anne Grete Preuss ville dukke opp på forsiden av en engelsk musikkbutikk, spør Carild retorisk.
Svenskene vil få sin Music Store i løpet av første halvår. – Vi har en nordisk strategi og vil lansere tjenesten når det vil være riktig å lansere, sier Carild. 

Norsk nettbutikk

Når Nokia åpner sin norske nettbutikk vil de ha egne ansatte i Norge. Hensikten er å tilby det norske markedet noe spesielt. Alle musikkbutikkene vil bli forskjellige, selv om grensesnittet er det samme.

Nokia vil kode sin musikk i WMA (Windows Mobile Audio), og ikke i MP3. Med digital rettighetsbeskyttelse (DRM) skal selskapet sørge for at musikken du kjøper ikke kan spilles på flere enheter, eller kopieres i flere eksemplarer, enn det du har betalt for. Hvor mange ulike enheter en låt kan kjøre på vil variere, men dette får du informasjon om før du kjøper musikken. 

Forhåndsbetalt

For å handle i Nokia Music Store må du registrere deg som bruker og sette inn penger på en kjøpekonto. Så kan du velge om du vil kjøpe musikken på mobilen eller laste den ned på en PC og overføre til mobilen. 

Du kan også brukemobilen for å velge musikk, men laste den ned når du har WLAN-forbindelse, enten via en mobil med WLAN eller til en PC. Det gjør du ved å lage din egen ønskeliste på mobiltelefonen.

Datatrafikk

Mange må nemlig betale for data som lastes ned, i tillegg til det de betaler for musikken. Om du ikke har fastpris på data kan musikknedlasting i mobilnettet bli svindyrt. De fleste operatører tilbyr nå en eller annen prisplan med fastpris, men er du usikker på om dette er en del av ditt abonnement må du sjekke det med din operatør.

- Jeg håper at vi har avtaler med operatørene når Music Store åpner så du slipper å betale ekstra for nedlastingen. Dette jobber vi med nå, sier Carild. 

Kvalitet

Kvaliteten på den nedlastede musikken er god, med en bitrate på 192 Kbit/s. Det er langt høyere kvalitet enn hva Telenor har tilbudt i sin musikktjeneste. Musikk du har kjøpt kan senere lastes ned gratis, derom du skulle ha mistet din mobiltelefon eller på andre måter ha fått dine filer ødelagt.

annonse

Les også