Tek.no

Nyhet

Blir mobilbruken gratis?

Iris Andersson
10 Okt 2007 12:26

Post- og teletilsynet har laget en halvårsrapport som viser at nordmenn prater stadig mer i telefonen samtidlig som prisene går ned.

Les også:
-Nå får du vite utenlandsprisene
-Telenor kutter prisene
-Nytt nett vil gi billigere mobil

Så billig at det er gratis

Ingenting i livet er gratis, sier Forbrukerrådet ofte. "Gratis" er et ord som ofte blir brukt feil, fordi det nesten alltid ligger skjulte kostnader i bunn. De fleste teleselskaper har derfor "venneabonnement" som gjør at du kan ringe gratis til de som bruker samme abonnement eller teleleverandør.
Men gratisabonnementene finnes. Det er abonnementer med null kroner i månedspris, og i tillegg får du gratis ringeminutter og sms.
På telepriser.no finner vi Ipea Hades med null kroner i månedspris, ingen minimumsfakturering, 142 gratis ringeminutter og 99 gratis sms-er. Konkurrenten Onecall Faktura gir deg 120 ringeminutter og 90 gratis sms-er.  Det er null kroner i oppkoblingsavgift til gratisminuttene er brukt opp. Et gjennomsnittsbruk kan altså være fullstendig gratis.
I tillegg til lavere samtalepriser har det også blitt billigere å sende meldinger. Dersom trenden fortsetter ytterligere vil vi få stadig flere gratisminutter og SMS-er.
Nordmenn prater hele 21 prosent mer fra i fjor, og antall sendte SMS-meldiger økte med 23 prosent. Dette ser ikke ut til å få teleselskapene til å juble.

Teleselskapene øker mindre i omsetning

Økt mobilforbruk fører altså ikke til høyere inntekt for mobilselskapene fordi prisene reduseres tilsvarende. Post og teletilsynet skriver at totalomsetningen i mobilmarkedet i ferd med å flate ut som følge av dette. Dersom man ser alle mobilselskapene under ett, ser man faktisk at omsetning per abonnent er lavere enn i fjor. Fra 2005 til 2006 økte omsetningen med ti prosent. Fra 2006 til 2007 økte den med bare fem prosent.

annonse

Les også