Til hovedinnhold

Si farvel til busskortet

Mobilen forteller deg hvor mange klipp du har igjen. (Foto: Cominor)
Pilottester Linda Abelsen er strålende fornøyd med løsningen. (Foto: Cominor)

Telenors forskningsavdeling i Tromsø har kjørt en pilottest på å bruke mobilen som busskort. 27 brukere av busselskapet Cominor har fått utdelt mobiler med NFC-støtte, og lagt busskortet populært kalt "Tromskortet" på hylla. 

Dermed kan brukerne dra mobilen forbi en betalingsterminal for å registrere sin tilstedeværelse på bussen, og reisen betales med kortproduktet i mobiltelefonen.

– Dette har fungert bra, og kanskje det er nettopp dette og ikke Visa-kort på mobilen som er "killer-applikasjonen" til NFC-teknologien, sier Erlend Pedersen, forsker ved Telenor R&I (Research & Innovation) i Tromsø til Amobil. 

Fornøyde brukere

Pilottesterne er faste brukere av Cominor i Tromsø, og prøvde systemet i fire uker før de ga sine dommer på systemet. 

– Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk, og hadde Tromskortet på lur i veska de første turene. Skepsisen viste seg raskt å være ubegrunnet, telefonen har fungert utmerket som busskort, sier pilottester Linda Abelsen.

Pilottesterne har satt spesielt pris på at de kan avlese antall klipp som er igjen og tidspunktet for den siste bussreisen rett på mobilskjermen.

Abelsen og de andre pilottesterne kan fortsette å bruke mobilen til betaling. Men folk flest må nok vente 3-5 år til det NFC-teknologien blir mer vanlig å finne i mobiltelefoner, ifølge forskerne i Telenor R&I.

Sjåføene er også fornøyde med løsningen, men har gitt tilbakemeldinger om at det tar litt for lang tid å avlese mobilen i forhold til Tromskortet. Dette kan bli problematisk på travle dager dersom mange bruker løsningen. Forskerne mener imidlertid at det kan optimaliseres.

Egen programvare

– Vi hadde bare gamle og trege telefoner tilgjengelige for denne pilottesten, og lagde en egen spesiell plattform med sikkert filsystem noe som ikke har vært utprøvd før. Målet er at det skal like lang eller kortere tid å betale med mobilen i forhold til tradisjonelle busskort, sier forsker Pedersen. 

I prøveperioden har Telenor R&I brukt standarder som svarer til NSD (Nortic Specification for DESFire) og Statens Vegvesens håndbok for elektronisk billettering, som er standarder som sørger for at mobilbetalingen er så sikker som mulig. Dette er den første pilottesten av denne karakteren.

(Kilder: Cominor)

annonse