Tek.no

Nyhet

Slik tror vi Nvidias neste toppskjermkort blir

Vi har samlet opp de mest troverdige ryktene.

Nvidia
Jørgen Elton Nilsen
19 Juni 2014 10:52

Det er nå fire måneder siden forrige gang Nvidia lanserte et splitter nytt GeForce-skjermkort myntet på forbrukere, i form av GeForce GTX 750 Ti. Kortet kom med en helt ny arkitektur som virkelig senket strømforbruket, men rent ytelsesmessig var ikke dette kortet for entusiastene.

Den siste uken har det dukket opp en serie av rykter på nett som peker til at en entusiast-modell med Maxwell-arkitektur endelig er på vei. Ryktene er fortsatt på et tidlig stadium, noe som betyr at mye fortsatt er veldig usikkert. Vi har sjekket alle påstandene vi har kommet over, og samlet opp de seks mest troverdige punktene rundt Nvidias kommende toppskjermkort.

#1: Navnet

Det sikreste ryktet rundt de kommende skjermkortene til Nvidia er rett og slett navnet. Tilbake i i februar lanserte selskapet GeForce GTX 750 Ti, som var det første skjermkortet med den nye «Maxwell»-arkitekturen. Ytelsesmessig ligger dette kortet i den nedre enden av skalaen, og de kommende toppskjermkortene skal ligge i den øverste delen.

Det vil etter all sannsynlighet bety at det er GeForce GTX 880 og GeForce GTX 870 som Nvidia vil lansere. Både Sweclockers og PCTuning har vært i kontakt med kilder i bransjen som bekrefter at dette blir modellnavnene. Dog virker det å være noe usikkert om GTX 880 faktisk vil plassere seg over dagens GTX 780 Ti.

Sett opp et prisvarsel i Prisguide, så sender vi deg e-post når de nye skjermkortene har fått norsk pris:
Sett opp varsel for GeForce GTX 880 her »
Sett opp varsel for GeForce GTX 870 her »

#2: Lanseringstidspunktet

De samme kildene, som i all hovedsak er partnerprodusenter, har også nevnt et mulig lanseringsrom. Om alt går etter planen, og ryktene, skal kortene slippes på markedet i fjerde kvartal i år. Det betyr at kortene kan dukke opp en gang mellom oktober og desember.

Tradisjonelt har Nvidia lansert sine nye toppmodeller om våren, ikke høsten. GeForce GTX 680 kom i mars, mens GTX 780 ble lansert i mai. Oppfølgeren til sistnevnte, GTX 780 Ti, ble imidlertid sluppet på høsten, og det er ikke utenkelig at Nvidia ønsker å prøve det samme lanseringsvinduet med GTX 880 – dog er ikke forsinkelser et ukjent fenomen i denne bransjen.

#3: Arkitekturen

Noe du helt klart kan ta for gitt, er at det kommende skjermkortet skal være basert på Maxwell-arkitekturen. Nvidia viste denne frem i februar, sammen med lanseringen av GTX 750 Ti, og Maxwell er den arkitekturen Nvidia vil putte i skjermkortene sine fremover. Modellnavnet ryktes til å bli GM204.

Maxwell er en videreutviklet versjon av forgjengeren, Kepler. Selskapet har hatt et solid fokus på å få ned strømforbruket, og å legge til teknologi i kjernen som på ett eller annet vis forbedrer spillopplevelsen på en annen måte enn å øke ytelsen – G-Sync-teknologien er her et eksempel.

Alt du trenger å vite om Maxwell:
Slik er Nvidias nye arkitektur » (Ekstra)

#4: Produksjonsteknikken

Det har vært forventet at de nye skjermkortene til Nvidia også vil komme med en helt ny produksjonsprosess. De siste generasjonene har tatt i bruk 28 nm, og man har regnet med at tiden nå var kommet for å gå ned til 20 nm – men det har brått blitt usikkert om det vil være mulig.

Sweclockers' kilder, som er referert til via en rekke medier, hevder at fabrikken som lager grafikkprosessorene til Nvidia, TSMC, ikke er i stand til å levere et høyt kvantum av høyytelsesbrikkene som Nvidia trenger. Fullskalaproduksjon på 20 nm skal først være mulig en gang ut i neste år.

Dette er foreløpig et usikkert rykte. TSMC er nemlig i stand til å produsere 20 nm-brikker, blant annet skal Qualcomm senere i år begynne å produsere sine Snapdragon-prosessorer på nettopp 20 nm hos TSMC. Disse brikkene er imidlertid langt svakere ytelsesmessig, men like fullt avanserte.

En rekke andre kilder tar det forøvrig for gitt at det blir 20 nm, blant annet Toms Hardware.

#5: Kjernen

Når vi beveger oss over til å se på hvilke spesifikasjoner skjermkortet vil få, er vi i det landet der ryktene foreløpig er litt ekstra usikre. Vi har tatt med tallene vi anser som mest troverdige, men du bør likevel ta dem med en god klype salt.

Det første ryktemølla, som hovedsakelig er spunnet i gang av Sweclockers og PCTuning, skal ha oss til å tro er at grafikkprosessoren vil ha 7,9 milliarder transistorer. Dette er et sannsynlig tall: GTX 780 hadde 7,1 milliarder, og 7,9 milliarder er derfor ikke utenkelig. Dog, vi hadde sagt det samme om ryktet var at den skulle ha 8,5 milliarder av dem også.

Mer tro har vi på effektforbruket. Dette skal nå være klemt ned til 230 watt (TDP), ned fra 250 watt for GTX 780. Mye av poenget med Maxwell-arkitekturen er å øke ytelsen et lite hakk, og senke effektforbruket betydelig. Basert på hva vi så da vi testet GTX 750 Ti høres en nedgang på 20 watt fornuftig ut for et skjermkort som GTX 880.

Antallet streamprosessorer skal ifølge ryktene ligge rundt 3200, noe som er en økning på rundt 11 prosent fra GeForce GTX 780 Ti – like mange prosent som økningen i antall transistorer. Når det kommer til frekvensene er mye fortsatt veldig usikkert, men at standardfrekvensen vil ligge rundt 900 MHz og boost-frekvensen rundt 950 MHz er ikke utenkelig.

#6: Minnet

Minnet i de kommende toppkortene fra Nvidia er for tiden gjenstand for mye diskusjon. Det er bare rykter, men ryktene tilsier at kortet bare får en bussbredde på bare 256 bit – mot 384 bit på GTX 780 og GTX 780 Ti. Selv om det trolig får mer minne, 4 GB mot 3 GB, vil den smalere bussbredden senke båndbredden til bare 238 Gbit/s.

Sett opp et prisvarsel i Prisguide, så sender vi deg e-post når de nye skjermkortene har fått norsk pris:
Sett opp varsel for GeForce GTX 880 her »
Sett opp varsel for GeForce GTX 870 her »

Få med deg vår store guide:
Slik fungerer et skjermkort » (Ekstra)

(Kilder: Sweclockers, PCTuning, Toms Hardware, TweakTown, Legit Reviews, TechPowerUp)

Les også
Skjermkort-kongen med solid inntjening
Les også
Gigabyte-sjef skal ha røpet når GeForce GTX 880 kommer
Les også
Hevder Nvidia straks er klar med ny generasjon
Les også
Dette er Nvidias nye Maxwell-arkitektur
Les også
Nå skal GeForce GTX Titan bli enda råere
Les også
– Nvidias nye GeForce kommer snart
annonse

Les også