Nyhet

Slik har du nok aldri sett en solnedgang

Utrolig timelapse-video ble planlagt i et helt år.

Timelapse-videoer er i utgangspunktet ikke nødvendigvis så kompliserte å lage. Om man ønsker å virkelig gi publikum bakoversveis er det dog ingen vei utenom hardt arbeid og grundige forberedelser, som vi for eksempel så i en nylig korall-video som fotografen brukte ni måneder på å snekre sammen.

Nå kan nettstedet Universe Today melde om en annen fotograf av den perfeksjonistiske arten. Den svenske fotografen Göran Strand brukte nemlig et helt år på å forberede sin seneste timelapse-video, med et mildt sagt imponerende resultat.

Detaljrik solnedgang

Videoen viser en solnedgang i Strands hjemland Sverige, men solmotivet er definitivt ikke av den velkjente typen vi er vant til å se.

Dette er solen som fotografen fanget i all sin prakt. Jorden er tatt med på bildet som størrelsesreferanse.Foto: YouTube

Strand er nemlig astrofotograf som benyttet seg av intet mindre enn et solteleskop i produksjonen av timelapse-videoen. Dette er teleskop som er spesialbygd for å ta bilder av solen og som kan fange opp lys med bølgelengder som ligger utenfor det synlige spektrumet.

Dermed er det ikke den vanlige, lysende solen vi ser i videoen, men derimot en diger versjon hvor man kan se detaljer på overflaten av stjernen, for eksempel solflekker. Solflekker er midlertidige områder på solen med lavere temperatur enn områdene rundt, noe som gjør at de fremstår som mørke.

Forvant bak radartårn

Ved hjelp av perfekt timing fikk Strand fanget solen mens den gled bak et radartårn, og en rekke tretopper kan også ses i det unike timelapse-verket. Bildene ble tatt fra byen Östersund i midt-Sverige, og radartårnet befinner seg i byen Ås, cirka 10 kilometer unna.

Videoen er lastet opp på nettstedet YouTube og kan ses under. På fotografens YouTube-kanal kan du også se et antall andre flotte timelapse-videoer, blant annet av nordlyset.

Her er et annet eksempel på astro-fotografering: Dette bildet viser en 12 milliarder år gammel eksplosjon »

Les også
Ny Instagram-app lar deg enkelt lage fjellstabile videoer
Les også
Her skytes måneraketten ut – sett med 500 bilder per sekund
Les også
«Hyperlapse»-video fanger hele turen over Stillehavet
Les også
Slik tar fotografen bilder av lynraske jagerfly
Les også
Slik hjelper timelapse-videoer kvinner med å få barn
Les også
Denne timelapse-videoen er noe utenom det vanlige
Les også
Denne videoen tok 9 måneder å lage
Les også
Se den nærmest hypnotiske videoen av stjernehimmelen
annonse