Slik blir ditt neste SIM-kort

Apple vil gi bort rettigheter til "mikroskopisk" nano-SIM. Nokia raser.

Nettstedet The Verge har fått tak i et bilde av et nano-SIM-kort. Det er ca. en tredjedel mindre enn dagens micro-SIM-kort.

I slutten av denne uken skal den europeiske standardiseringsorganisasjonen ETSI (European Telecommunications Standards Institute) bestemme seg for om fremtidens SIM-kort skal bli enda mindre enn de er i dag. Det står mellom tre alternativer, hvor ett av alternativene er en ny type "nano-SIM"-kort utviklet av Apple. Dette alternativet har allerede fått bred støtte fra teleoperatører i Europa.

De to andre forslagene kommer fra Nokia og RIM.

Tynnere og mer kompakte mobiler

Hensikten med nye SIM-kortene er å kunne gjøre mobiltelefonene enda tynnere og mer kompakte enn de er i dag. Apples nano-SIM er omtrent en tredjedel mindre enn Micro-SIM-kortene som brukes i blant annet iPhone 4 og enkelte telefoner fra andre produsenter i dag.

Apple har imidlertid blitt beskyldt for å ha utviklet det nye SIM-kortet for å kunne tjene penger på å selge rettigheter til bruk av patentet. Nå oppgir en kilde i ETSI ifølge bloggen Foss Patents at Apple har tatt kontakt med ETSI og foreslått å la andre produsenter få tilgang til patentet kostnadsfritt. Forutsetningen er at ETSI aksepterer nano-SIM som en standard, og at alle andre patentinnehavere aksepterer de samme betingelsene

Nokia langer ut mot Apple

En talsperson fra Nokia sier imidlertid til IDG News Service at de ikke kjenner til noen viktige patenter som Apple har for nano-SIM-kortene.

– I lys av dette, virker ikke Apples forslag om royalty-fri lisensiering som noe mer enn et forsøk på å devaluere andres intellektuelle rettigheter, uttalte talspersonen.

Nokia mener dessuten at Apples nano-SIM er teknisk underlegent deres eget alternativ. Siden lengden er omtrent den samme som bredden på dagens SIM-kort, er det også en risiko for at brukerne kan presse kortet inn på tvers i SIM-kortplassen, og dermed ødelegge kortet eller mobilen, mener Nokia.

Apples SIM-kort er det minst kontroversielle

Apples forslag til nytt SIM-kort er ifølge The Verge det minst kontroversielle av de tre forslagene, ettersom det i praksis er et micro-SIM-kort hvor nesten all plast rundt er fjernet. Det betyr at kontaktene er de samme som i dag. Størrelsen på SIM-kortet er 12,3 x 8,8 mm.

Nokias forslag til nytt SIM-kort er en del mindre enn Apples forslag; 10 x 8 mm. RIM foreslår et kort som måler 11 x 9 mm. Begge disse kortene har helt andre kontaktpunkter, noe som gjør at de ikke kan brukes på ulike telefoner ved hjelp av adaptere.

Les også om at iPhone kan få ny ladekontakt.

(Kilder: Foss Patents, The Verge og IDG News Service)

Les også
Fremtidens SIM-kort er utsatt
annonse