Til hovedinnhold

Googles smarte hjelpere rykker nærmere

Både superrøykvarsleren og den smarte termostaten kommer for salg i Europa.

Nest Labs

Google gjorde sin nest største investering noen sinne da de kjøpte opp Nest Labs, en produsent av høyteknologiske termostater og røykvarslere, for 3,2 milliarder dollar i januar i år.

Produktene deres har vært tilgjengelige for salg i USA siden sent i 2013, men nå kommer deres smarthjemprodukter endelig for salg i en rekke større land i Europa, og med det ett skritt nærmere oss i Norge.

De to mest kjente multikunstnerne deres er røykvarsleren Nest Protector og termostaten Nest Thermostat.

Smart røykvarsler

Nest Protect.

Nest Protect gir deg som alle andre røykvarslere selvsagt beskjed om den detekterer røyk, men den oppdager i tillegg usunne nivåer av karbonmonoksid. Videre er sensorer for varme, lys og bevegelse på plass – for å øke sikkerheten og interaktiviteten.

Den smarte røykvarsleren kan kobles sammen med andre Protectorer for bedre sikkerhet, men også til nettverket ditt trådløst. Dermed kan du kontrollere den gjennom apper til iOS- og Android-telefoner. Der mange andre røykvarslere uler høyt straks de oppdager noe utenom det vanlige, prater Protect til deg med en myk kvinnestemme. Dessuten får du litt tid på deg til å redde æren og vifte bort stekeos før den hever stemmen betraktelig.

Lærevillig termostat

Nest Thermograph.

De fleste liker å ha det godt og varmt i husene sine, men selv om du foretrekker 22 celsius er det slettes ingen grunn til at dette skal være temperaturen døgnet rundt.

Nest sin smarte termostat kan senke fyrekostnadene dine med opptil 20 prosent hevder selskapet. Dette klarer den ved å lære seg vanene dine, som når du er på jobb eller når du vaneligvis går til sengs på hverdager og i helger. Dermed kan den senke temperaturen for deg når du ikke er til stedet i rommet eller øke den når du snart kommer hjem fra jobb.

Om du tar en tur på hytta, og glemmer å fortelle termostaten din at du ikke kommer hjem på en stund, kan du enkelt kontrollere den fra smarttelefonen din. Via egne apper kan du også følge med på hvor mye energi du har brukt, og spart.

Det at Google nå ekspanderer til Europa tyder på at både termostaten og røykvarsleren nærmer seg også for oss her hjemme. Det er sannsynelig at selskapet må tilpasse termostaten til norske løsninger og forhold før den kommer i salg her til lands.

Google har for lengst gjort seg bemerket for sine mange anskaffelser innen bransjer som kunstig intelligens, kvantedatamaskiner og robotteknologi.

Vi har tittet nærmere på Googles robothær:
Én kan bli din redningsmann, en annen tjeneren din (Ekstra) »

(Kilde: CNET)

annonse