Til hovedinnhold

AMD har lansert to nye budsjettkort

Radeon RX 460 og RX 470 er nå i butikk.

For alle med hjerte for grafikkort har denne sommeren vært en eneste lang fest. Lanseringen av Nvidias Pascal- og AMDs Polaris-arkitektur har gitt oss langt bedre grafikk i spillene våre, men der hovedfokus i første rekke har vært på entusiastkortene og mellomklassen er det i disse tider dere som sverger til budsjettkort som blir hørt.

AMD har nemlig de siste dagene lansert sine to budsjettkort, RX 460 og RX 470, som de først annonserte under årets E3-messe i juni.

Radeon RX 470 – for Full HD-spilling

AMD RX 470.
AMD

Radeon RX 470 er det kraftigste av de to nye grafikkortene. Dette er som RX 480 basert på Polaris 10-arkitekturen og er ifølge AMD myntet på spillere der ute som ønsker å fylle sin Full HD-skjerm med god grafikk for en billig penge. Ifølge AMD skal RX 470 gi «over 60 FPS med ultrahøye innstillinger i de siste spillene». RX 470 kommer i to varianter, en med fire og en med åtte gigabyte minne. Fire gigabyte-varianten, som nok vil være den mest relevante, går for tiden over disk fra 2100 kroner ifølge Prisguide.no (kommersiell partner). Om du har behov for åtte gigabyte minne, for eksempel for flerskjermoppsett, finner du modellene med åtte gigabyte minne til 2400 kroner og oppover.

Mens overgangen fra 28- til 14 nanometer alene skal ha en del av æren for at RX 470 ifølge AMD har høyere ytelse per watt enn tidligere kort, sørger en rekke AMD-teknologier for å ytterligere forbedre effektiviteten. AMD viser til egne undersøkelser som forteller om inntil 2,8 ganger høyere effektivitet for RX 470 sammenlignet med R9 270X. RX 470 skal trekke omtrent 120 watt under typisk last.

Radeon RX 460 – for esport

AMD RX 460.
AMD

RX 460 er basert på Polaris 11 og skal ifølge AMD være rettet mot populære esport-spill og MOBA-sjangeren spesielt. Dota2, Counter Strike og Overwatch nevnes som spill med god FPS og flyt, men selv om kortet helt sikkert vil duge bør man selvsagt ikke forvente all verden av grafiske detaljer om en skal holde FPS-en over den magiske 60 FPS-grensen.

Dette er uansett et introduksjonskort for folk som snuser på PC-spilling og et kort som alle skal ha råd til. Fint er det da også at kortet er svært kompakt og ikke trenger mer strøm enn PCIe-sporet leverer på egenhånd.

RX 460 kommer, i likhet med RX 470, i to varianter. En med to og en med fire gigabyte minne. To gigabyte-varianten koster fra 1300 kroner ifølge Prisguide.no (kommersiell partner), mens en dobling av minnet gir priser som starter omtrent 200 kroner høyere. For typiske moba-spill bør 2 gigabyte-varianten holde, mens om du planlegger å spille åpen-verden-spill som GTA V bør kanskje fire gigabyte-versjonen vurderes.

RX 460 får til forskjell fra både RX 480 og RX 470 også en DVI-utgang, i tillegg til mer moderne HDMI 2.0b- og DisplayPort 1.4-utganger.

Nye teknologier

Både RX 460 og RX 470 støtter det nye Vulcan-API-et, som er etterfølgeren til OpenGL. Dette er i likhet med DirectX 12-API-et laget for å redusere såkalt overhead og la spillutviklere utnytte mer av ressursene til maskinen din.

Vulcan skal forbedre støtte for flerkjernede prosessorer kraftig, og som OpenGL er det også plattformnøytralt ved at det fungerer på blant annet OSX og Linux i tillegg til Windows.

Tallene viser optimale forbedringer fra R9 270X til RX 470.

Foreløpig er Vulcan-støtten i spill svak, men stortittelen Doom fikk akkurat en Vulcan-oppdatering som ifølge AMD forbedret ytelsen betydelig for RX-familien. Fra før støtter Ashes of the Singularity, Dota 2 og The Talos Principle Vulcan, mens flere spill forventes å støtte teknologien etter hvert.

Slik forklarer AMD HDR. Merk at du må ha en HDR-klar skjerm og eget innhold for å dra nytte av teknologien.

Videre sørger HDR-støtte for at det blir mulig å vise mer dynamiske bilder hvor detaljer kommer til syne både i mørke og lyse partier samtidig. DisplayPort 1.4-utgangen gir deg opptil 120 Hz på 4K-monitorer med HDR aktivert, eller inntil 240 Hz ved 1440p-oppløsning om skjermen din støtter slik frekvenser.

Maskinvareakselerert støtte for HVEC-kodeken er bygget inn i både Polaris 10 og Polaris 11-brikkene. Dette lar deg spille av 4K-materiale på pc-en din med god flyt og uten at maskinen trenger å overanstrenge seg. Det er ikke verst for et grafikkort som starter på 1300 kroner.

Storebror fikk sterk konkurranse

AMD Radeon-sjef Raja Koduri løfter opp det første Polaris-baserte grafikkortet, RX 480, under avdukningen på Computex 2016.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Med den foreløpige høvdingen i Radeon RX-serien, RX 480, ønsker AMD å «demokratisere VR-opplevelsen» ved å levere høy grafikkytelse i mellomklassesegmentet.

Kortet skulle til en pris fra 230 dollar for 8 gigabyte-versjonen levere god ytelse i 1440p-oppløsning, mente selskapet.

Les alt fra Radeon RX 480-lanseringen »

I vår test bekreftes den gode ytelsen. Likevel kunne vi ikke gi referanseversjonen av RX 480 mer enn en 7/10 da vi testet kortet forrige måned. Konkurrenten Nvidia disket nemlig like etterpå opp med både høyere ytelse, bedre energieffektivitet og lavere støynivå i sin rival, GTX 1060. Da hadde Nvidias luring også lagt seg like under 3000-kronersmerket slik som RX 480.

Vi vet foreløpig intet om hva Nvidia vil svare med her i budsjettsegmentet, men det tar sikkert ikke så alt for lang tid før et GTX 1050 dukker opp, tipper vi. Frem til da virker det likevel som AMD har dette segmentet relativt for seg selv. Vi kommer tilbake med en test av RX 470, og kanskje også RX 460, etter hvert.

Skal du kjøpe deg grafikkort til under 3000 kroner?
Da er Nvidias GTX 1060 er godt valg »

annonse