Til hovedinnhold

De lekkede Game of Thrones-episodene tar av på nettet

Lastet ned flere millioner ganger.

HBO Nordic

Gode strømmetjenester som Netflix, Viaplay, Spotify og Wimp har i flere år nå gjort det mulig for oss å se på de seriene og filmene vi vil, og høre på den musikken vi vil, når vi vil. Uten å bryte loven. Dette har redusert behovet i befolkningen for å oppsøke «piratsider» som KickassTorrents og The Pirate Bay. I januar kunne vi for eksempel melde at det knapt er musikkpirater under 30 år igjen i Norge.

Hva skal til for å bryte en slik positiv trend? Tilsynelatende er det muligheten til å se sesongpremieren på HBOs ekstremt populære TV-serie Game of Thrones litt tidligere enn de andre. Fire episoder fra seriens femte sesong ble lekket ut på torrent-sider i går, og tidlig i dag kunne nettstedet TorrentFreak.com melde at 18 timer etter opplastningen var episode 1 lastet ned over én million ganger, og én enkelt torrent ble delt av 135 000 nedlastere.

Piratkopiering er på full fart nedover: – Dette er Netflix-effekten, sier forsker »

Dårlig nytt for HBO

HBOs nettjeneste HBO Now er et samarbeid med Apple og kun tilgjengelig på Apple TV i USA.

Det at denne lekkasjen kom akkurat nå, kan ifølge finansavisen Forbes skade HBO mer enn det ville gjort tidligere. HBO har nemlig nylig lansert strømmetjenesten HBO Now i USA, som et frittstående alternativ til TV-kanalen.

At tjenesten ble lansert i forkant av premieren på Game of Thrones sesong 5 er nok ikke tilfeldig. Det blir bare spekulasjoner fra vår side, men vi mistenker at en god del abonnerer på HBOs strømmetjenester først og fremst for å se Game of Thrones. Og når fire av sesongens ti episoder nå ligger tilgjengelig på nett – ulovlig, men gratis – kan dette slå negativt ut for HBO med tanke på potensielle abonnenter.

Kan være lekket av anmelder

Mye tyder på at de lekkede episodene kommer fra en anmelder som har fått dem til gjennomsyn, eller at de på ett eller annet vis har blitt plukket opp av uvedkommende i prosessen. Kommer dette til å endre måten HBO sender ut visningskopier på? Eller hvordan de publiserer seriene?

Personer som abonnerer på HBO Now og HBO Nordic kan se episode én i dag, men må vente til neste uke for å se episode 2. Og så videre, én episode i uken. Noen setter pris på spenningen det medfører å måtte vente, at episodene vises på en bestemt dag slik at de kan diskutere serien forløpende med venner og kjente, uten at det er stor fare for spoilere.

De som ikke greier å vente og velger den ulovlige metoden kan altså per nå få tak i nesten halve sesongen. En problemstilling Netflix har løst ved å slippe serier én hel sesong av gangen.

Visste du at Game of Thrones forfatter George R. R. Martin skriver bøkene i MS DOS? »

(Kilder: TorrentFreak og Forbes)

annonse