Tek.no

Nyhet

Microsoft har laget «solbriller» som kan vise ekte hologrammer

HoloLens-brillene var bare begynnelsen på Microsofts hologramsatsing.

Microsoft/YouTube
22 Mai 2017 16:30

Microsofts HoloLens-briller som kjent et ganske avansert stykke «utvidet virkelighet»-teknologi, men det viser seg at selskapet på ingen måter er ferdige med å videreutvikle teknologien. Nå har Microsoft presentert nye fremskritt på feltet.

Det teknologigiganten har avduket denne gangen er et par smidige, høyteknologiske briller som har omtrent samme formfaktor som vanlige solbriller, og som er i stand til å vise skikkelige, tredimensjonale hologrammer.

De nye brillene, som riktignok ennå kun er en primitiv prototype, benytter det Microsoft kaller laserlys-interferens til å generere tredimensjonale hologrambilder nær øynene. I tillegg byr brillene på et knippe andre forbedringer av teknologien som skal gi en mer realistisk opplevelse.

Realistisk fokus og korrigering for synsfeil

Slik ser prototypen på brillene ut. Mye teknologi er pakket inn i et solbrille-format.
Microsoft/YouTube

Først og fremst har Microsoft utviklet et avansert fokussystem som legger til rette for full fokuskontroll helt ned på individuelt piksel-nivå, som innebærer svært realistisk og naturlig fokus på de projiserte bildene.

Den nye prototypen skal også kunne levere høyoppløselige bilder av høy kvalitet tross det kompakte designet, samt bred synsvinkel, og i tillegg kan brillene korrigere for synsskavanker, slik at folk som trenger briller også kan få utbytte av teknologien.

Brillene skal ellers være i stand til å korrigere optiske avbildningsfeil, kalt aberrasjon, ved hjelp av spesiallaget programvare, slik at selve optikken ikke trenger å være perfekt, noe som igjen sparer plass. Løsningen skal også være maskinvareeffektiv ved at bildekvaliteten vil være best der hvor brukeren til enhver tid ser, noe som oppnås gjennom øyesporing.

Ennå dreier det altså om en relativt enkel prototype, så det spørs når vi får se teknologien i aksjon i et forbrukerrettet produkt. Mer teknisk informasjon kan du finne på Microsofts forskningsblogg, og om du ønsker alle detaljene kan du studere selve forskningsdokumentet. Se også video under for en introduksjon.

Microsoft lanserer smarthøyttaler: Dette er den nye Google Home-utfordreren fra selskapet »

Les også
Slik skal Microsoft gjøre sine HoloLens-briller enda mer avanserte
Les også
Oculus jobber med VR-skjermer som lurer øyet til å tro den ser på ekte avstander
Les også
De skal gjøre HTC Vive-brillene trådløse
Les også
Samsung jobber med briller som skal bli enda mer avanserte enn HoloLens
Les også
Microsoft har avslørt minstekravene til VR-brillene sine
annonse

Les også