Nyhet

Irriterer du deg over bufring i videoer? Forskere mener de har funnet løsningen

Nye fremskritt kan gi dramatisk reduksjon av det plagsomme fenomenet.

Såkalt bufring, hvor videoen fryser i noen sekunder før den fortsetter, er nok noe de fleste brukere av strømmetjenester har opplevd og irriterer seg på. Som blant andre Engadget melder har noen forskere nå kommet opp med en løsning som kan avhjelpe problemet betraktelig.

Det nye gjennombruddet fant sted ved forskningsuniversitetet EPFL i Sveits og førte i eksperimenter på en forbedring i brukeropplevelsen på nesten 40 prosent ved strømming av videoinnhold, uten å gå nevneverdig på bekostning av kvalitet. Det hevder i alle fall forskerne selv.

Tjenester som Netflix kunne tjene på fremskrittene, men det ligger nok et stykke frem i tid.

Trente opp kunstig intelligens

Det forskerne i korte trekk gjorde var å bruke kunstig intelligens som de «trente» opp ved å tilpasse avspillingen til en rekke ulike scenarier hvor brukere spilte av videoer under forskjellige forhold og fra mange forskjellige enheter.

Ved at systemet «husket» hvilke handlinger som ga de mest positive utfallene i de ulike scenariene kunne systemet gjenskape handlingene på egen hånd og på denne måten fortløpende optimalisere forholdet mellom komprimering, kvalitet, ytelse og strømforbruk.

Metoden ser ikke ut til å være helt ulik den vi meldte om så sent som i august i år. Den løsningen innebar å bygge en algoritme som var i stand til å forbedre seg selv gjennom en intelligent «læringsprosess», for på den måten å foreta optimale, tekniske avgjørelser underveis.

Både denne løsningen og den ferske, sveitsiske metoden er altså fremdeles på et tidlig eksperimentstadium, og det er ennå høyst uvisst om eller når vi får se teknologien bygget inn i tjenester som Netflix og dets like.

Nå kan du se Netflix i toppkvalitet på Apples nye telefoner »

Les også
Elon Musk: – Kunstig intelligens vil føre til tredje verdenskrig
Les også
Slik skal forskerne redusere den irriterende bufringen når du spiller av videoer
Les også
Nå setter Netflix opp prisene - igjen
annonse