Tek.no

Nyhet

Intel har sluppet en drøss med spennende prosessorer

Broadwell har endelig kommet for fullt.

Varg Aamo, Tek.no
6 Jan 2015 05:30

Etter en serie med utsettelser, etterfulgt av enda flere utsettelser, har Intels nye generasjon med prosessorer nå virkelig kommet på markedet. Selskapet har nemlig brukt den pågående elektronikkmessen CES til å dra sløret av en haug med Broadwell-prosessorer, en serie som i første omgang skal gi bedre grafikkytelse og batteritid til bærbare PC-er.

Broadwell-prosessoren er Intels første som baserer seg på en 14 nanometers-produksjonsprosess. Dette betyr at selskapet måtte krympe alle komponentene som dagens Haswell-prosessorer består av, noe som skal være grunnen til at Broadwell er forsinket med over ett år.

Mange nye modeller

De nye Broadwell-prosessorene kommer i et bredt spekter, fra lettbeinte Core i3-modeller, via mellomklassen Core i5 og opp til kraftigere modeller i Core i7-serien. Det betyr imidlertid ikke at de som tenker seg å bygge ny stasjonær maskin kan juble helt ennå.

De totalt 14 prosessorene som i dag er lansert (se spesifikasjonstabell lenger ned) er nemlig myntet på tradisjonelle bærbare, hybrider, Chromebooks, alt-i-ett-maskiner og mini PC-er. De stasjonære PC-ene lar med andre ord vente på seg.

Ti av prosessorene har en TDP på bare 15 watt, og kommer med Intel HD-grafikk, mens de fire andre har en TDP på 28 watt og den mer kraftige Intel Iris-grafikken.

Sammenlignet med tilsvarende Haswell-modeller, som altså er den forrige generasjonen, skal grafikkytelsen nå ha steget med opptil 22 prosent. Samtidig har videoenkodings-egenskapene økt med hele 50 prosent. Rent ytelsesmessig er det med disse to parameterne de store oppturene med de nye Broadwell-prosessorene er å finne.

Bedre grafikk, bedre for batteriet

Den andre oppsiden er hvor mye bedre batteritid en bærbar PC med en slik prosessor på innsiden kan få. En gjennomsnittlig 15 W-modell skal angivelig sørge for at maskinen holder ut halvannen time mer enn tilsvarende Haswell-modeller. Det er en forbedring på rundt 20 til 30 prosent. Dette er riktig nok litt optimaliserte tall, men ikke bli overrasket om maskinen vil klare å holde ut én time ekstra – noe som i seg selv er en betydelig økning.

Mye av dette kommer av at krympingen ned til 14 nanometer. Krympingen har nemlig ledet til at selve kjernen er 37 prosent mindre, samtidig som Intel har fått klemt inn 35 prosent flere transistorer. Det betyr at 1,3 milliarder transistorer nå står på et meget lite område, og da ligger forholdene til rette for at prosessoren blir mer energieffektiv enn før.

Samtidige av de nye modellene kommer med to kjerner og Hyper Threading-teknologi, som lar prosessoren kjøre flere tråder samtidig i én kjerne. Base-frekvensene strekker seg fra 1,6 til 3,1 GHz avhengig av modell, noe som for de forskjellige modellene er hakket mer enn før.

Følger opp Core M

Strengt talt er ikke dagens 14 nye prosessorer det absolutt første tegnet vi ser av Broadwell. Core M-serien som ble lansert i september er også Broadwell-prosessorer, men disse har hittil hverken fått stor utbredelse eller kommet i spesielt mange modeller – trolig på grunn av de mange utsettelsene alle de andre Broadwell-modellene har møtt.

Core M er også myntet på svakere maskiner, der kun batteritid og støynivå står i fokus. Derfor er det mer riktig å omtale dagens Broadwell-lansering som det virkelig store startskuddet.

Bærbare PC-er med de nye modellene ombord står nemlig på rekke og rad inn mot butikker verden om. Iløpet av dagen har vi sett flere nye modeller dukke opp, blant annet Acers nye Chromebook. Vi regner med at det iløpet av de neste dagene, mens CES-messen pågår for fullt, vil dukke opp mange flere nye modeller, noe som i sin tur betyr at det bare er snak kom uker før du kan kjøpe en ny maskin med prosessoren innabords.

Intel har mye spennende i ermet:
Dette lille 3D-kameraet skal endre måten du bruker PC-en på »

Foto: Intel

(Kilde: Intel)

Les også
Moores lov holder litt til
Les også
Dette er CES-nyhetene og sniktittene du bør ha fått med deg
Les også
Slik skal Intel sørge for at du følger med på veien når du kjører bil
annonse

Les også