Nyhet

Snart kan du få mer nøyaktig GPS

På begynnelsen av 80-tallet begynte russerne å skyte opp en rekke satellitter. Målet var å bygge opp en konkurrent til amerikanske GPS, et system som i dag gir posisjonsdata til både store og små dingser, herunder de aller fleste smarttelefoner.

Systemet fikk navnet Glonass, og nå har brikkeprodusenten Qualcomm begynt å integrere mottak for systemet i sine nye brikker, sammen med GPS-mottaker. Dermed kan fremtidige smarttelefoner få tilgang på to samtidige posisjoneringssystemer.

Les også: Slik fungerer GPS

- Hjelper der det er vanskelig

Det er viden kjent at GPS ikke alltid er 100 prosent nøyaktig, og av og til mister GPS-mottakere dekning fordi man befinner seg i områder der sikten opp til satellittene forstyrres.

Med både GPS-støtte og støtte for russiske Glonass skal telefonene få tilgang på til sammen 55 satellitter samtidig.

- Resultatet er en mer presis posisjonering over hele verden, og spesielt i bymiljø der smale gater og høye bygninger kan gjøre det vanskelig å få skikkelig GPS-dekning, forteller visepresident Rai Talluri i Qualcomm i en pressemelding.

Teknikken er i første omgang aktuell for systembrikkeserien Snapdragon, og teknologien er allerede tilgjengelig i Qualcomms MSM7x30-brikker. Foreløpig har mobilprodusenten en telefon på markedet med systemet. Android-telefonen MTS945 er imidlertid kun tilgjengelig i India og Russland.

Uferdig system

Det hører med til historien at Glonass foreløpig ikke er et fullstendig system på egen hånd. Etter ferdigstilling i 1995 fikk systemet forfalle på grunn av dårlig russisk økonomi. I dag består Glonass av 22 satellitter, der det skal minst 24 satellitter til for å dekke planeten fullstendig. Ifølge Wikipedia skal systemet ferdigstilles i løpet av 2011.

Les også: Test av Ovi Maps

(Kilder: mobil.se, wikipedia.org, phbeta.com)

Les også
TomTom GO Live Top Gear edition: Jeremy viser deg veien forbi køene
Les også
Med denne kart-appen finner du frem på fjellet
Les også
Nå kan sola slå ut GPS-en din
Les også
IsatPhone Pro: IsatPhone Pro kan redde livet ditt
Les også
Navionics Marine: Europe HD
Les også
Apps til bilnavigasjon
Les også
Slik fungerer GPS
Les også
Ovi Maps
Les også
TomTom solgte trafikkdata
annonse