Nyhet

Appen som gir deg råd om boligkjøp

Det gjelder å stille de rette spørsmålene på visning, og Boligkjøp hevder å vite svarene.

I Apple App Store har det nylig dukket opp en norsk app som heter Boligkjøp. Denne er utviklet av to studenter ved BI i Bergen som studerer eiendomsmegling, og er ment å hjelpe bolikjøpere med å velge riktig bolig ved å spørre om de rette tingene.

Studentene skriver i en pressemelding at de stadig får spørsmål fra venner og familie om hva man bør se etter når man er på visning og hva man bør spørre om, samt hvordan en budrunde fungerer eller hvordan overtagelsen foregår. Dette trigget tanken om å lage en app som ville gi svarene på det aller viktigste man bør tenke over når man kjøper bolig.

Kjekk oversikt

Prisen på appen er 14 kroner, noe som ikke er all verdens dersom appen gir deg noen verdifulle råd - en dråpe i havet hvis du har planer om å punge ut millioner på en ny bolig. Samtidig bør appen være enkel i bruk og gi deg det du forventer for at den skal være verdt pengene.

Grensesnittet i appen er veldig simpelt. I hovedmenyen er det fire bokser som linker videre til råd på visning, budrunde og ved overtagelse, i tillegg til ordforklaringer. Trykker du for eksempel inn på "visning" får du frem en tekst som beskriver hvordan du bør gå frem.

Det nyttigste er likevel sjekklisten for hvert rom, der du får servert flere spørsmål du kan stille videre til selgeren eller eiendomsmegleren når du er på visning. For eksempel: "Har det vært lekkasje til/fra naboene?" eller "Når var siste kontroll av det elektriske anlegget?" Samtlige av rådene virker fornuftige, og selv om det er mye du kanskje ville tenkt på selv ser vi nytten av å ha en slik sjekkliste å konferere med på visning.

Under "budrunde" finner du blant annet informasjon om hvordan en slik budrunde fungerer og hvilke kriterier som må være fulgt for at budet ditt er gyldig. Når det gjelder overtagelse av boligen får du for eksempel vite hvordan du skal kontrollere boligen og i hvilke tilfeller du har krav på reklamasjon.

Les også: 25 milliarder nedlastninger fra App Store

Stort potensial

Innholdet i appen - selve rådene - er det ingen ting å si på. Disse er som tatt ut av læreboka, så vidt vi kan se. Selv om det er en fordel at appen er enkel, kunne den likevel hatt noen finesser som ville gjort den uunnværlig for enhver boligkjøper.

For det første er det gjennomgående hvit skrift på svart bakgrunn i appen, noe som gjør det slitsomt for øynene når det er såpass mye tekst. Enkle grafikkelementer eller mellomtitler på noen av avsnittene ville også hjulpet med å bryte opp teksten slik at det ble lettere å lese.

For det andre ville det vært svært nyttig å ta egne notater direkte i appen. Hvis du kunne starte et nytt prosjekt og kalle det "Bygata 7" for så å registrere ting som står på sjekklisten ville du hatt all informasjonen om boligen lett tilgjengelig når du kom hjem fra visning.

Videre ville det vært helt ideelt å kunne koble en slik app opp mot boligannonser som ligger tilgjengelig på nett og auto-importere informasjon og bilder på interessante prospekter.

Verdt pengene?

Når det er sagt er det likevel positivt at to kreative studenter tar initiativ til å lage en slik app, for behovet for tips og råd er absolutt tilstede blant boligkjøpere. Selv om vi ser et forbedringspotensiale på enkelte ting, leverer appen akkurat det den lover.

Er det verdt å bruke 14 kroner på denne iPhone-appen hvis du er på boligjakt? Absolutt.

Kjøp Boligkjøp i App Store (14 kroner)

Les også: Dette er de essensielle iPhone-appene

Les også
Ta med denne på visningsrunden
Les også
Slik blir du lurt til å installere falske apper
Les også
Dette er de skjulte Android-perlene
Les også
Send presangen rett til mobilen
Les også
Her er de beste bilappene
Les også
De beste Android-appene fra 2011
Les også
Disse iPhone-appene var best i 2011
Les også
Her er våre 21 favoritt-apper
annonse