Til hovedinnhold

Nokia har lansert sitt første nettbrett

...og to gigantiske mobiltelefoner.

Nokia

Nokia inviterte til stor lanseringsfest i Abu Dhabi, hovedstaden i de Forente Arabiske Emirater, tirsdag morgen norsk tid. Der viste de frem den nye toppmodellen Nokia Lumia 1520 og den rimeligere ungdomsmobilen Lumia 1320. Begge disse har for øvrig sirkulert i teknosladrepressen en god stund allerede.

Kanskje mer interessant var det at Nokia lanserte sitt aller første Windows-nettbrett, 10-tommeren Nokia Lumia 2520. I tillegg kommer det en massiv oppdatering av operativsystemet med flere forbedringer og nye funsksjoner, og ikke minst noe som mange har ventet på: Instagram kommer.

Første Windows-nettbrett fra Nokia

Dette er Nokias første Windows RT 8,1-nettbrett, 2520.Foto: Nokia

Til nå har Nokia stått litt på sidelinjen og sett på at Microsoft kunne ta grep om nettbrettmarkedet med sine Surface-nettbrett. Med lanseringen av Nokia Lumia 2520, Nokias første Windows-nettbrett, kan det tyde på at de to forlovede selskapene går inn for en ny strategi fremover.

Lumia 2520 har en skjerm på 10,1 tommer og kjører Windows RT 8.1 som operativsystem. Det har også støtte for både 4G og trådløst nett (WiFi). Under lanseringen fokuserte Nokia mye på kameraet, for dette er det første nettbrettet med 6,7-megapikselkamera og Carl Zeiss-optikk. Videre kan nettbrettet lades opp 80 prosent på en time.I tillegg kan du kjøpe et "Power Keyboard" ved siden av, som gir fem timer ekstra batteritid.

Nokia-nettbrettet leveres rødt, hvitt, cyan eller svart. Det kommer først i salg i USA, Storbritannia og Finland i fjerde kvartal i år, før det rulles ut "raskt" til flere land. Prisen er satt til 499 dollar (3000 kroner), men dette er før skatter og avgifter.

Stephen Elop tester ut Storyteller på sin nye Lumia 1520.Foto: Nokia

Ny toppmodell

Toppmodellen Nokia-Lumia 1520 (trykk for større bilde).Foto: Nokia

Nokia Lumia 1520 er navnet på Nokias nye toppmodell. Denne giganten har en 6-tommers skjerm med 1080p-oppløsning (Full-HD). Med større skjerm blir det også plass til flere "tiles", eller fliser, på hjemmeskjermen.

For første gang har også Nokia puttet inn en firekjerners Snapdragon 800-prosessor i en mobil, noe som skal gjøre den lynkjapp. Ellers er fokuset igjen på kameraet. Lumia 1520 har et 20-megapikselkamera med merkelappen PureView, optisk bildestabilisering (OIS).

Denne kommer i fargene rød, gul, hvit og svart. Veiledende pris i Norge er satt til 5700 kroner. Forventet salgsstart her til lands er 16. januar, 2014.

Stor ungdomsmobil

Ungdomsmobilen Nokia 1320.Foto: Nokia

Nokia-sjef Stephen Elop sa fra scenen at den andre 6-tommeren deres, Lumia 1320, var beregnet på et yngre publikum. Skjermen her har 720p-oppløsning og generelt mindre kraft enn toppmodellen. Hensikten er å gjøre Windows Phone-mobiler fra Nokia tilgjengelig i et lavere prissegment.

Prisen er satt til 339 dollar (2000 kroner), før skatter og avgifter. Denne kommer tidligst til Norge i starten av 2014, og har ikke fått offisiell pris i Norge ennå.

Nye apper (Instagram) og tjenester

Med både nettbrett og to nye smartmobiler har neppe Nokia skuffet sine ivrigste tilhengere. Imidlertid er det andre ting som kanskje gleder mer, og ikke minst som kanskje kan få andre til å sperre øynene opp for både Windows Phone og Nokia. Under lanseringen ble et lettelsens sukk overlappet av en rungende applaus da Elop kunne avsøre at, jo, den populære bildedelingsappen Instagram kommer til Windows Phone.

I tillegg kommer TempleRun 2, Flipboard, WhatsApp, Papyrus, Vine og flere andre apper som har vært populære på Android- og iOS-plattformene i lang tid.

Nokia Storyteller.Foto: Nokia

Nokia lanserer eller oppgraderer samtidig flere egne tjenester. Særlig Storyteller, hvor du kan se bildene dine plassert på et kart, med geo-tag og all informasjon du skulle trenge, var noe Nokia selv trakk frem flere ganger. I forbifarten nevnte Elop også Nokia Beamer, som enkelt lar deg dele innholdet du har på mobilen til en annen skjerm, samt nettbrett-appene DreamWorks Animations Dragons Adventure og Nokia Video Director.

Elop nevnte kort at det ville komme en oppdatering til alle Windows Phone 8-mobiler ganske snart. Denne ville få navnet Lumia Black, og inkluderer blant annet en rekke nye Bing-funksjoner, i tillegg til Storybook, Nokia Camera og Nokia Beamer. Når denne oppdateringen var klar, sa han imidlertid ingenting om.

Les også: Se video av Nokia 2520 (Teknofil.no)

annonse