Nyhet

Lover å ikke overvåke Angela Merkel

Obama ble satt under press i tysk TV-intervju.

Den amerikanske presidenten Barack Obama sa i forrige uke at han ville gjennomføre reformer for å rydde opp i National Security Agency (NSA). Blant ofrene for USAs omfattende overvåkning de siste årene er tysklands forbundskansler Angela Merkel, som kalte avlyttingen et grovt fortrolighetsbrudd da dette ble avslørt i fjor.

Nå sier Obama til den tyske TV-stasjonen ZDF at Merkel ikke har noe lignende å frykte i tiden fremover, ifølge The Verge. Han erkjente at selv om USA og Tyskland kanskje var uenige på noen punkter i utenlandspolitiske spørsmål, så var dette "ingen god grunn til å drive med avlytting".

– Så lenge jeg er presidenten i USA, trenger ikke den tyske kansleren å bekymre seg for dette, sa Obama til ZDF.

Videre annonserte han at NSA ville stanse overvåkningen av ledere i allierte nasjoner. Likevel spørs det om Merkel og den tyske nasjonen generelt er villige til å tilgi USA så lett. Den tyske justisministeren Heiko Maas skal ha fortalt den tyske avisen Bild am Sonntag, at den eneste måten å vinne tilbake noe som helst troverdighet, er om de får på plass en bindende, juridisk avtale som beskytter alle innbyggere.

Hele NSA-skandalen er et resultat av Edward Snowdens avsløringer:
– NSA samlet inn 200 millioner SMS daglig, hevder avtropperen »

(Kilder:The Verge)

Les også
Har NSA trosset Obama?
annonse