Til hovedinnhold

IBM vil bygge fremtidens datamaskiner med «elektronisk blod»

Kan bli den neste revolusjonerende datateknologien.

Som et av de desidert mest forskningsorienterte IT-selskapene jobber IBM stadig med eksperimentelle teknologier og prosjekter som potensielt kan øve stor innflytelse på fremtidens datamaskiner.

Hittil har IBM blant annet lykkes i å lage væskebaserte transistorer, nanorør-baserte databrikker og ikke minst gjort forsøk på å emulere virkemåten til den menneskelige hjernen.

Kjøling og strøm samtidig

Nå har IBM igjen brukt menneskehjernen som inspirasjonskilde. Som BBC melder har selskapet nemlig presentert en spesiell prototype på en datamaskin som kjøres med noe IBM selv kaller for «elektronisk blod».

Mer konkret har de utviklet en løsning som innebærer å benytte væske til å både levere strøm til komponentene og samtidig lede bort varme, og dermed slå to viktige fluer i én smekk.

Væsken er en form for elektrolytt-væske som «lades» ved hjelp av elektroder og føres rundt i datamaskinen mens den altså også kjøler systemet.

Prototypen IBM har laget er en relativt enkel demonstrasjonmodell, men ifølge IBM har teknologien et enormt potensiale som gjør det mulig å utvikle langt mindre og strømgjerrige brikker som kan bli veien videre når Moores lov kommer til veis ende.

Kan gi knøttsmå superdatamaskiner

IBM har sett til den menneskelige hjernen i utviklingen av konseptet nettopp fordi det ikke finnes maken til dette organet når det gjelder kompakt og energieffektiv dataprosessering.

– Den menneskelige hjernen er 10 000 ganger mer kompakt og effektiv enn noe datamaskin som eksisterer i dag. Grunnen til det er at hjernen kun bruker ett ekstremt effektiv nettverk av blodårer til å transportere varme og energi – på samme tid, sa en av forskerne bak prosjektet, Bruno Michel, til BBC.

Ifølge IBM brukes 99 prosent av en datamaskins volum til kjøling og strømtilførsel, og kun én prosent til databehandling, noe denne nye løsningen altså retter på.

Selskapet ønsker med dette å bidra til et teknologisk paradigmeskifte som IBM selv mener kan resultere i at man innen år 2060 kan få plass til en petaflops-maskin på en vanlig skrivepult. Om disse ambisjonene vil bli oppfylt gjenstår selvsagt å se.

IBM har stor tro på hjernen som modell: Nå har de laget datamaskiner som etterligner hjernefunksjoner »

(Kilde: BBC)

Les også
Nå kan forskerne lage energi på samme måten som solen
Les også
Mannen bak IBMs første PC er død
Les også
IBM har gjort en fremtidsvisjon til virkelighet
Les også
Dette dataspillet lar deg kartlegge hjernen
Les også
IBM lager superdatamaskin som simulerer en hjerne
Les også
Lenovo kjøper trolig deler av IBM
Les også
IBM legger ned kraftig superdatamaskin
Les også
Bygget hele PC-en i en vindtunnel
annonse