Klipp-klipp-klipp-og-lim

Det å enkelt kunne kopiere elementer som tekst og bilder fra ett program for deretter å overføre til et annet, betyr at du slipper å gjøre ting flere ganger. Slik gjenbruk betyr effektivitet, og er derfor en meget viktig funksjon for deg som tilbringer en del tid foran dataskjermen. Og man trenger ikke være rå på hurtigtaster for å ha fått med seg at det det å bruke tastaturet for å klippe ut og lime inn - eller Ctrl+C og Ctrl+V som det er i Windows - kan spare en for mye tid.
Når vi kopierer eller klipper ut et element legges dette i den såkalte utklippstavlen, som er et usynlig mellomlager. Ulempen med dette mellomlageret er at det i Windows kun er plass til en eneste ting - så snart vi klipper ut eller kopierer et element vil det overskrive det som ligger der fra før. Det trenger ikke være noe problem, men av og til er det vært veldig kjekt å kunne lagre flere forskjellige elementer i utklippstavlen.
For dette finnes det løsninger, og en av disse heter Shapeshifter. Dette smarte programmet tar over for Windows' egen utklippstavle, og lar deg kopiere, klippe ut og lime inn helt som vanlig. Men den er ikke like glemsk som den vanlige utklippstavlen, noe som gjør at du også kan lime inn "gamle" elementer.
Limer du inn ved å bruke menyen når du høyreklikker med musa, eller trykker Ctrl+V, vil klipp-og-lim fungere som vanlig. Altså vil det siste elementet du kopierte eller klippet ut limes inn.


Men holder du Ctrl+V nede vil du få opp en liste med utklipte elementer på skjermen din. Disse er beskrevet med navn og miniatyrbilde, og ved å bruke musens rullehjul eller piltastene kan du bevege deg opp og ned i lista. For hvert element får du også opp utfyllende informasjon når det er valgt. Til slutt er det bare å slippe Ctrl+V når du har funnet det du er ute etter.
Etter hvert som du bruker PC-en blir det jo en del elementer som potensielt kan ta opp mye minne, men ifølge utviklerne bruker Shapeshifter en komprimeringsteknologi som gjør at den tar opp svært lite minne. Du kan dessuten slette elementer fra lista - trykk Delete-tasten en gang for å slette et utvalgt element, eller hold den inne et halvt sekund for å slette alt.
Shapeshifter er gratis og tilgjengelig for 32- og 64-bit Windows 7 og Vista. Det krever .NET 4, men hjelper deg å finne dette under installasjonen om du ikke har det. Applikasjonen kan lastes ned på programmets hjemmeside.

Les også
Ett tastatur til flere PC-er
Les også
Råd for trøblete taster
annonse