Norge i front med MiniTV
MiniTV, eller digital-TV via DMB-teknologi til portable enheter, er foreløpig kun tilgjengelig i Oslo-området her i Norge, selv om det nylig ble sterkt antydet at tjenesten også vil rulles ut i Bergen om ikke alt for lang tid. Selv om dette ble lansert som et prøveprosjekt som skulle gå frem til 2011, har vi allerede sett flere indikasjoner på at MiniTV har livets rett her til lands. MiniTV, en variant av mobil-TV, er primært tilgjengelig på mediespillere foreløpig. Det finnes faktisk ingen mobiltelefoner med DMB-støtte på det norske markedet foreløpig, men dette kan nå være i ferd med å endre seg.
Norges Mobil-TV (NMTV), som leverer MiniTV i Norge, er nemlig blant initiativtakerne til et bredt internasjonalt DMB-samarbeid - med Gunnar Garfors (bildet) som primus motor.
IDAG samarbeider
Samtidig som MiniTV ble lansert i Norge denne våren, var NMTV med på å innlede et internasjonalt samarbeid om TV-sendinger via Digital Media Broadcast (DMB). Organisasjonen fikk navnet International DMB Advancement Group – forkortet IDAG.
- IDAG jobber for å samkjøre og koordinere DMB-satsninger i ulike land, men med hovedfokus på innhold, tjenester og forretningsmodeller. I tillegg er det viktig å forbedre utvalget av MiniTV-mottakere ved å synliggjøre et voksende marked, sier daglig leder Gunnar Garfors i NMTV til Mobilen.no.
- I løpet av det neste året vil over 120 millioner mennesker på tre kontinenter bo i områder som er dekket av DMB. IDAG jobber tett med WorldDMB – som er den offisielle standardiseringsorganisasjonen for DMB –, European Broadcasting Union (EBU), DMBAlliance i Korea og Asian and Pacific Broadcasting Union (ABU), legger han til.
(Artikkelen fortsettes.)
Norge initiativtaker
IDAG har i dag 13 medlemmer fra 11 forskjellige land, og har dermed på kort tid vokst til å bli en betydelig interesseorganisasjon for DMB – kanskje spesielt for det Europeiske markedet. I Asia er nemlig tjenester á la MiniTV allerede velfungerende i flere land, fortrinnsvis i Korea. Gunnar Garfors står oppført som ”president of IDAG".
Betyr det at NMTV (Norge) har vært blant initiativtagerne til dette prosjektet?
- Ja, ideen kom fra NMTV og MTVNL i Nederland, og ble presentert på lanseringen av MiniTV i mai. Det var flere som likte tanken, og nå er det altså 13 medlemmer fra 11 land. Det er veldig spennende å lede en slik organisasjon der fokuset er en tjeneste som skaper så mye entusiasme blant både eksisterende og potensielle seere, samt bedrifter fra ulike industrier, svarer Garfors.
Hvordan kan NMTVs medlemskap i IDAG være med på å bedre MiniTV som tjeneste?
- Deling av erfaringer, samt koordinert eller felles bruk av ressurser gjør at nye tjenester kan lanseres raskere og bli bedre. I tillegg samarbeider vi for å finne tekniske løsninger, noe som gjør at alle sparer penger. Det kommer igjen brukerne til gode, svarer han, og legger til:
- Andre land fokuserer også på andre typer innhold. I Nederland vil de for eksempel lage egne kanaler for DMB, og det blir spennende også for NMTV å se hvor populære disse blir sammenliknet med eksisterende og velkjente kanaler.
Norge i front
MiniTV i Norge har tilsynelatende fått anerkjennelse også i øvrige land som er i gang med- eller tester ut mobil-TV via DMB-teknologi.
- MiniTV har blitt lagt merke til av en rekke land rundt i verden, og det kommer folk fra flere land til Norge for å høre om hvordan vi har fått det til å gå så bra, i tillegg til at mange inviterer NMTV til ulike steder i verden for å inspirere og dele kunnskap. ”Look to Norway”, som Franklin D. Roosevelt sa, sier Garfors.
Har ”MiniTV” nå blitt en internasjonal fellesbetegnelse på TV via DMB-teknologi?
- Ja, delvis. Navnet sier veldig mye om tjenesten, samtidig som det ikke ekskluderer multimedieavspillere, GPS-mottakere, USB-pinner eller andre DMB-mottakere som ikke er i mobiltelefoner. Flere av landene liker navnet veldig godt og kommer trolig til å benytte det, mens andre har valgt egne navn, svarer han.
(Artikkelen fortsettes.)
MiniTV på mobiler
Det som utvilsomt hemmer MiniTV mest som tjeneste i Norge, foruten svært begrenset DMB-dekning (kun i Stor-Oslo), er at det for øyeblikket ikke er mulig å bruke tjenesten på mobiltelefonen. Dette har vi etterlyst i lang tid, men Garfors tror IDAG kan bidra positivt til å løse dette problemet på sikt. I forrige uke hadde vi en sak om en ny Samsung-mobil, som hadde støtte for DMB i Korea. Europeiske medier hevdet imidlertid at DMB kunne bli byttet ut til fordel for Wi-Fi eller GPS på den europeiske modellen. At DMB ikke blir prioritert av mobilprodusentene, særlig for det europeiske markedet, kan bli en betydelig hindring for at MiniTV skal oppnå suksess i Norge.
Hvordan ser IDAG på slike utfordringer? (at vanlige mobilfunksjoner må vike dersom det skal bli plass til DMB-mottaker)
- Utfordringen er å få Samsung og andre produsenter til å se potensialet i DMB-markedet også i Europa. Etter at IDAG ble opprettet har vi vært i individuelle møter med fire av verdens største mobiltelefonprodusenter, og signalene vi får er positive. Den første DMB-telefonen kommer trolig på markedet i Norge innen seks måneder, om ikke før, svarer Garfors.
- Teknisk sett er det uproblematisk å ha både GPS, WLAN og DMB i en telefon, men det koster en dollar eller to ekstra for DMB-chippen, så telefonprodusentene som tenker volum og inntjening ønsker naturlig nok ikke ekstrakostnader hvis ikke markedet er der. Så får både NMTV og brukerne av MiniTV vise at DMB er noe man ønsker i mobiltelefoner, avslutter lederen for Norges Mobil-TV.