Til hovedinnhold

Dette er Android 2.3 Gingerbread

Den siste versjonen av Googles operativsystem har nå nådd markedet, og her ser vi på de viktigste nyhetene.

Raskere med lavere strømforbruk

Ikke bare skal denne versjonen av Android være raskere, men den skal også bruke betraktelig mindre strøm. Android-telefoner blir ofte kritisert for å være batterislukere, og det er godt å se at utviklerne prøver å forbedre dette punktet. Systemet skal nå ha en bedre måte å behandle strømslukende programmer på, slik at levetiden skal bli bedre.

En ny form for tekstmarkering er også på plass. Dette gjør at man enklere kan bruke kopier og lim-funksjonen. Dette kommer svært hendig med når man både surfer på nettet, behandler e-post og skriver meldinger.

Skriveprogrammet har også fått noen nye funksjoner. Tastene på tastaturet er blitt endret for en mer optimal skriveopplevelse, og tekst og ordforslag er blitt større for bedre oversikt. Flertrykk under skriving er nå også tilgjengelig, slik at man for eksempel kan holde inne ”shift”-tasten for å lage stor bokstav slik vi i dag gjør på PC-tastaturer.

Internett-ringing og NFC

En annen spennende funksjon er at man nå kan bruke internett-ringing med Gingerbread-telefoner, noe som i prinsippet gjør at man kan ringe ved å være tilkoblet for eksempel et trådløst nettverk. Dette krever da at man har en SIP-konto, noe som må opprettes hos operatøren.

Støtte for NFC eller Near Field Communications er også på plass. Dette gjør at hvis telefonen er utstyrt med en NFC-brikke kan man, når denne teknologien blir litt mer utbredt, ha muligheten til å bruke mobiltelefonen som betalingsmiddel i butikker, og som for eksempel en døråpner på hoteller.

Rettet mot spill

Et forbedret brukergrensesnitt på kameraet er også på plass, noe som gjør at man kan få tilgang til både kameraet bak og foran på telefon i samme program. Samtidig skal også operativsystemet være mye mer rettet mot spill. Det vil si at Android 2.3 nå har støtte for flere nye typer sensorer som for eksempel gyroskop. Disse gjør at telefonen vil oppfatte hvordan den blir beveget i alle retninger og hastigheter.

Dette hinter nok også til at Gingerbread er rettet i stor grad også mot nettbrett, og ikke bare mobiltelefoner.

Flere utviklingsmuligheter

Nedlastingsfunksjonen er også blitt utbedret, og nå får man en full oversikt over alle nedlastinger man gjør uansett om de er fra Android Market, e-post eller nettleser.

Når det kommer til multimediafronten er det også en del nytt. Blant annet støtter Gingerbread noen nye formater innenfor lyd og film, noe som gir brukerne nye muligheter når det kommer til det lyd- og bildekvalitet. Dette gjør også at utviklere vil få flere muligheter til å lage mer avanserte løsninger til Android-enheter.

Under er en video om hva som er nytt i Android 2.3 Gingerbread.

Les også: Nexus S kommer til Norge
Les også: Google-sjef viste frem Nexus S
Les også: Får Optimus One Gingerbread allikevel?

Kilde: (android developers)

annonse