Til hovedinnhold

Ett skritt nærmere ekte 3D

Forskere ved Universitetet i Osaka har utviklet en teknologi som via tre pico-projektorer (håndholdte projektorer) lar forbrukeren se et tredimensjonalt tåkebilde – eller et hologramaktig bilde i 3D.

Ved å benytte tre projektorer som viser hvert sitt bilde fra tre ulike perspektiver, får man et bilde som endrer seg hvis man ser det fra forskjellige ståsteder.

Systemet benytter seg av det faktum at spredning av lys fra tåken kan retningsstyres. Teknologien projiserer ulike bilder fra forskjellige vinkler på en sylinderformet tåkeskjerm, som på den måten skaper illusjonen av tredimenjonale objekter basert på egen synsvinkel.

Nyttige bruksområder

"Dette projektet startet da vi så en tåkevisning i en fornøyelsespark og lurte på om vi ikke kunne finne på noe mer interessant", uttaler en av forskerne, som fortsetter: "Vi håper at dette systemet kan bli benyttet innenfor blant annet helsevesenet og underholdningsbransjen."

"Vi vil også finne mer brukbart innhold, og forbedre innstillingene slik at tåkevisningen blir mer stabil." Se en demonstrasjonsvideo av teknologien her:

Hvis tåkeskjermen kan få økt antall projektorer og fysisk størrelse, vil det være mulig å skape et 360-graders bilde i stort format i fremtiden.

(Kilder: 3D-Display-info, DigInfo TV)

Les også
Dette 3D-displayet behøver ikke skjerm
Les også
Microsoft viser interaktivt hologram
Les også
Satser videre på ekte 3D
Les også
Naziene skal ha brukt 3D-kamera under OL
Les også
Holder holografisk motevisning
Les også
Se verdensrommet i 8K
Les også
Alternativ 3D med hodesporing
Les også
Siste romferd bruker 3D
Les også
Brillefritt hologramsystem i 3D
Les også
Samsung slipper 3D-VOD
Les også
5D-skjerm vises frem
Les også
Pico-projektor slår et slag for USB
Les også
Spennende brukergrensesnitt i 3D
annonse