Sjekk sjampoen din med mobilen

Forbrukerrådet lanserer app som snuser opp hormonstoffer i kosmetikk og såpe.

Såkalte parabener er langt på vei forbudt i Danmark, mens produkter på det norske markedet gjerne kan inneholde flere slik hormonforstyrrende stoffer. Forbrukerrådet ønsker å forby dette fordi de mener at dette kan være både kreftfremkallende, skadelig for sædkvaliteten og at kan føre til deformerte kjønnsorganer (krytorkisme).

I den anledning har de lansert en iPhone-app som lar deg skanne strekkodene på alt fra sjampoflasker, barberskum og hårvoks, til deodoranter, hudkrem og solkrem. Hvis noen produkter inneholder parabener, får du kjapt beskjed om det.

– Produkter med hormonforstyrrende stoffer er så vanlige at det er umulig for forbrukere å unngå dem. Vi har et for svakt regelverk på dette området i Norge. Forbrukerrådet mener det er på tide at stoffene forbys, sier Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet.

- Gambler med nordmenns helse

Norske myndigheter tillater små mengder parabener i kosmetiske produkter.Forbrukerrådet hevder at selv om enkeltprodukter som inneholder parabener ikke nødvendigvis er skadelige isolert sett, utgjør alle slike produkter en fare samlet sett.

– Forskerne er uenige om hvilke virkninger stoffene har, men vi mener at denne tvilen bør komme forbrukerne til gode. Å tillate disse stoffene er å gamble med helsen vår og spesielt med barns helse. Det er ikke Forbrukerrådet villig til, og derfor krever vi et forbud sier Skeidsvoll.

App kun til iPhone

Til tross for at Android og iOS er omtrent like store i Norge, har Forbrukerrådet prioritert iPhone-brukerne. Dette reagerer flere Android-brukere på, og krever en forklaring på rådets Facebook-side. Svaret fra Forbrukerrådet lyder som følger:

Forbrukerrådet: Hei! Ble bare app for iOS i denne runden. Men vi skal selfølgelig evaluere appen og prosjektet, og definitivt se på muligheten for også å lage apper for de andre operativsystemene. Inntil videre håper vi alle bruker hormonsjekk.no, som har det meste av funksjonaliteten, sett bort fra scanner-muligheten.

(Kilde: pressemelding)

Les også
Her er våre 21 favoritt-apper
Les også
Topp 3 moro-apps til iPhone og Android
Les også
App-sjekking knuser nettdating
Les også
Telefonterror-app klar for Android
Les også
App sprer dine innerste hemmeligheter
Les også
Her har du fem nyttige apps
annonse