Nyhet

Du kan få regning i millionklassen

Alle de norske teleoperatørene advarer mot å bruke internett på mobilen når du befinner deg i utlandet, fordi det vil koste langt mer enn det gjør for bruk i Norge. Grunnen til det er at prisen på datatrafikk ikke bestemmes utelukkende av de norske operatørene, men også av andre teleselskap i det landet du besøker.

Dagens IT har regnet ut at du i aller verste fall kan ende opp med en regning på hele 4,3 millioner kroner, hvis du for eksempel laster ned filmer på mobilen – uten pauser – i et helt døgn. Det er selvfølgelig usannsynlig at noen ubevisst bruker så mye datatrafikk på tur i utlandet, men eksempelet illustrerer at mobilsurfing er svindyrt.
Har du fått sjokkregning på grunn av mobilsurfing i sommerferien? Skriv din kommentar nederst på siden.

180.000 kroner per time

Nettstedet har kommet fram til at maksprisen per minutt for mobilsurfing utenfor Europa med et Telenor-abonnement er 3.000 kroner. Dette gjelder da hvis du for eksempel laster ned et program eller en film, når du befinner deg i Asia, Nord- og Sør-Amerika, Oseania eller Afrika. Prisen per time blir da 180.000 kroner, som igjen blir til 4,32 millioner kroner per døgn. Prisen per megabyte er nemlig på 112,50 kroner i land utenfor Europa hos Telenor.

- I dag blir du advart av operatørene og får skrekkhistorier om bruk i andre land. Det er jo ikke bruksfremmende, sier teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom til Dagens IT.

Før sommeren lanserte Telenor en varslingstjeneste for å forhindre overbruk av mobilsurfing i utlandet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tante Sofie får viljen sin

EU-kommisjonen med Viviane Reding ønsker å senke de skyhøye dataprisene innenfor EUs grenser, og vil derfor innføre en makspris på én euro per megabyte for datatrafikk. Etter Redings korstog mot mobiloperatørene i EU, ser det endelig ut til at prisene vil bli lavere.

- Det sitter en dame i Brussel som merkelig nok har utrolig mye mer gjennomslagskraft. Jeg har spurt litt rundt om hvordan, og folk sier hun bare har enorm viljestyrke, sier Aarønæs.

- Hun er som Tante Sofie - blir rasende og skjærer gjennom, avslutter Aarønæs.

Les også
Telenor taper på tapte anrop
Les også
Talkmore presser dataprisene
Les også
Surf på mobilen med disse abonnementene
Les også
Slik ringer du sykt billig til utlandet
Les også
Halv pris på SMS i Europa
Les også
I dag blir det billigere å ringe
Les også
Barbér mobilregningen
Les også
Nå senkes ringeprisene igjen
Les også
Slik blir utviklingen av mobilt bredbånd
Les også
EU krever billigere datatrafikk
Les også
Tviler på at mobilsurfing tar av
Les også
Prison Break til besvær
Les også
Kan bli makspris på datatrafikk
annonse