Til hovedinnhold

Du kan få regning i millionklassen

Alle de norske teleoperatørene advarer mot å bruke internett på mobilen når du befinner deg i utlandet, fordi det vil koste langt mer enn det gjør for bruk i Norge. Grunnen til det er at prisen på datatrafikk ikke bestemmes utelukkende av de norske operatørene, men også av andre teleselskap i det landet du besøker.

Dagens IT har regnet ut at du i aller verste fall kan ende opp med en regning på hele 4,3 millioner kroner, hvis du for eksempel laster ned filmer på mobilen – uten pauser – i et helt døgn. Det er selvfølgelig usannsynlig at noen ubevisst bruker så mye datatrafikk på tur i utlandet, men eksempelet illustrerer at mobilsurfing er svindyrt.
Har du fått sjokkregning på grunn av mobilsurfing i sommerferien? Skriv din kommentar nederst på siden.

180.000 kroner per time

Nettstedet har kommet fram til at maksprisen per minutt for mobilsurfing utenfor Europa med et Telenor-abonnement er 3.000 kroner. Dette gjelder da hvis du for eksempel laster ned et program eller en film, når du befinner deg i Asia, Nord- og Sør-Amerika, Oseania eller Afrika. Prisen per time blir da 180.000 kroner, som igjen blir til 4,32 millioner kroner per døgn. Prisen per megabyte er nemlig på 112,50 kroner i land utenfor Europa hos Telenor.

- I dag blir du advart av operatørene og får skrekkhistorier om bruk i andre land. Det er jo ikke bruksfremmende, sier teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom til Dagens IT.

Før sommeren lanserte Telenor en varslingstjeneste for å forhindre overbruk av mobilsurfing i utlandet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tante Sofie får viljen sin

EU-kommisjonen med Viviane Reding ønsker å senke de skyhøye dataprisene innenfor EUs grenser, og vil derfor innføre en makspris på én euro per megabyte for datatrafikk. Etter Redings korstog mot mobiloperatørene i EU, ser det endelig ut til at prisene vil bli lavere.

- Det sitter en dame i Brussel som merkelig nok har utrolig mye mer gjennomslagskraft. Jeg har spurt litt rundt om hvordan, og folk sier hun bare har enorm viljestyrke, sier Aarønæs.

- Hun er som Tante Sofie - blir rasende og skjærer gjennom, avslutter Aarønæs.

Mer om
annonse