Til hovedinnhold

Hemmelige agenter spionerer via nett

Mange James Bond elskere har drømt om å snike seg rundt med lyddempet pistol i hans majestets tjeneste.

Dagens spioner har slett ikke like spennende hverdag.

Primærkildene er åpne

En gjennomgang av amerikanske spionrapporter, viser derimot at de fleste spioner finner frem til hemmeligheter via nett ifølge USA Today. Og det krever slett ingen hackerkompetanse å være spion. De fleste kildene ligger derimot helt åpent.
Bruk av åpne kilder er faktisk den primære spioneringsmetoden blant dagens agenter.

Spionerer via nett

Det er på nettforaer, i billeddatabaser og via utenlandske nyhetssider at amerikanske spioner i dag samler sitt materiale. Blant annet har de funnet håndbøker i sabotasje og planlegging av slike aksjoner via nettforaer melder USA Today.

- Det er ikke lenger uvanlig å se materiale hentet fra åpne kilder i Presidentens daglige biefing. Disse er ofte en veldig viktig komponent av den informasjonen vi har i vår etteretningsanalyse. Mye av det vi vet om våre motstandere hentes fra meldinger ov videoer de selv legger ut på nett, sier Frances Townsend, tidligere sikkerhetsrådgiver for den amerikanske presidenten, ifølge USA Today.

Etterretningsmateriale om Irans atomplaner er blant noe av stoffet som har blitt samlet via åpne kilder. Via bilder på nett har CIA samlet informasjon om iranske atomreaktorer.

En spion sier til USA Today at trolig er 90 prosent av etterretningsmateriale samlet inn fra nettsider og andre åpne kilder.

Advarer norsk sikkerhetspersonell

Også her i Norge advares det mot lettsindig holdning til nett. Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) advarte i fjor sterkt mot Facebook.

Da hadde flere politifolk, avdelinger innen forsvaret og også personer innen utenriksdepartementet.

Ifølge NTB sier seniorrådgiver i NSM Roar Thon at norsk sikkerhetsgradert materiale var på avveie via det populære nettsamfunnet. Hva slags materiale det var snakk om vil han ikke kommentere.

Mer om
annonse